Skip to main content
pasta za zube

ŠTA SE DEŠAVA KADA NE VRAĆATE POKLOPAC NA PASTU ZA ZUBE? 3 stomatologa upozorila na NAJGORE POSLEDICE

Foto: Profimedia
Šta se dešava kada ne vratite čep, odnosno poklopac na pastu za zube, objasnili su stomatolozi.

Parovi koji ili dugo žive zajedno ili tek odnedavno dele životni prostor će vam reći da se najčešće spore oko dve stvari - načina na koji okrenu rolnu toalet papira kad je stave u držač i da li pastu treba staviti u čašu okrenutu poklopcem nadole ili nagore.

Ovo drugo obično dolazi sa još jednim pitanjem oko kojeg se muškarci i žene razmimoilaze - da li je neophodno vratii čep, odnosno zatvoriti tubu nakon upotrebe paste. 

Osim što ova navika može da bude "jabuka razdora" među partnerima, stomatolozi kažu da to može da utiče na zdravlje zuba. Saznajte šta s zaista dešava ako ne zatvorite pastu za zube nakon upotrebe.

Privlači bakterije

Kada tuba ostane otvorena, to je "plodno tlo za bakterije", kaže Bil Dorfman, poznati američki stomatolog.

"Uopšteno govoreći, izložena pasta za zube, bez ili sa 'labavo zatvorenim' poklopcem, može da privuče klice", objašnjava stomatološkinja Loren Beker.

"To svakako utiče na vaše opšte zdravlje. Na primer, ako ostavite tubu otvorenu, bakterije koje se rasprše kada pustite vodu u toaletu mogu da uđu u nju."

Dalji problem jeste što se postojeće bakterije i gljivice koje su se već nastanile u pasti za zube drastičn razmnožavaju, jer im pogoduje toplo, vlažno okruženje.

"Rast bakterija može dovesti do problema sa oralnim zdravljem kao što su karijes, gingivitis i halitoza (loš zadah)", kaže Dorfman. "Ti problemi, uključujući plak, mogu da dovedu do većih zdravstvenih problema poput srčanih bolesti."

pasta za zube
pasta za zube
Foto: Profimedia

Isušuje se

Stomatolozi takođe kažu da ostavljanje tube paste za zube nezatvorene dovodi do njenog isušivanja - a niko ne voli kada je sredstvo za pranje zuba tvrdo i "gumeno".

"Kada ne vratite poklopac na tubu paste za zube, to će učiniti da se isuši, što otežava njenu upotrebu", kaže za "Best Life" stomatolog Džefri Salicer. 

Manje je efikasna 

Osim isušivanja, ova navika utiče i na to koliko će pasta biti efikasna, odnosno u kojoj meri će "raditi svoj posao". Sredstvo za pranje zuba se suši i oksidira.

"Ovo bi moglo da učini da aktivni sastojci budu manje efikasni u uklanjanju plaka i obnavljanju i remineralizaciji zuba kako bi se smanjio karijes", objasnio je stomatolog Lior Tamir. 

S druge strane, Dorfman napominje da je ovo posebno važno ako kupujete pastu za zube koja sadrži fluor.

"Fluorid može da se razgradi kada je izložen vazduhu, svetlosti ili toploti, zbog čega je smanjena sposobnost paste da zaštiti zube od karijesa i drugih oralnih zdravstvenih problema", kaže on. "Ako aktivni sastojak poput fluorida postane neefikasan, pasta više ne može da zaštiti zube, a rizik su karijes i drugi oralni problemi, što dalje vodi do pojave bolesti."

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
24 Beograd