clear sky
20°C
05.06.2024.
Beograd
eur
117.0839
usd
107.604
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

ŠTA ZNAČI KAD SE NA ČOKOLADI POJAVI BELO? Evo da li je opasno pojesti je takvu!

01.06.2017. 18:39
čokolada
čokolada / Izvor: Profimedia/ilustracija

Mnoge čokolade izgube braon boju i dobiju bele pege.

Kada čokolada izgubi belu boju i dobije bele pege, a svima se desilo da takav prizor vidimo, znači da je ona “procvetala”, u hemijskom smislu.

VODIĆE NAS U SVEMIR: Ovako izgleda najveći avion na svetu, a evo šta sve može (VIDEO)

Taj beli prah na površini je, zapravo, posledica izloženosti visokoj temperaturi i nastaje od kakao puter masti.

Svaki put kada se čokolada otopi i ponovo stegne, dolazi do pojave belih mrlja. Do ove reakcije može da dođe i zbog greške u toku same proizvodnje, uglavnom zbog nepravilnog zagrevanja. 

PUK'O! Najčuveniji svetski kuvar koji MRZI srpski burek pokazao golu zadnjicu! (18+ FOTO)

Žena jede crnu čokoladu
Žena jede crnu čokoladu / Izvor: Profimedia

Verovatno ste primetili da kvalitetne čokalade nemaju taj problem, jer su prošle kroz proces stabilizacije masti. Ako su one nestabilne, neminovno će doći do kristalizacije i pojaviće se bele fleke.

Drugi razlog pojave belih mrlja je šećer. Ukoliko je čokolada izložena vlazi ili vazduhu, on se odvaja i kristališe na površini. Ove mrlje su posledica lošeg skladištenja ili kondenzacije.

čokolada i kakao
čokolada i kakao / Izvor: Profimedia

Na kraju se postavlja pitanje koliko je bezbedno jesti takvu čokoladu. Možda neće izgledati lepo ali je ona bezbedna za jelo. Ukoliko vam mrlje smetaju, čuvajte čokoladu u hermetički zatvorenoj posudi ili u omotaču.

Čokoladu ne bi trebalo držati u frižideru zbog vlage. Umerena temperatura je nešto što joj savršeno odgovara.