Skip to main content
Mačka

SVE VIŠE MAČAKA DOBIJA DIJABETES - Ako Vaš ljubimac ČESTO RADI OVO, obratite se veterinaru! Možda ima ŠEĆERNU BOLEST

Foto: Profimedia
Češće obolevaju kastrirani mačori stariji od šest godina.

Kao glavni razlog dijabetes kod mačaka uzima se to što smo mački kao klasičnom mesožderu uveli gotovu granuliranu i konzervisanu hranu koja je bogata prostim ugljenim hidratima, kao i činjenica da se životni vek mačaka dosta produžio, piše za magazin "Mačka" dr vet. med. Srđan Obradović.

Kao posledica nelečene šećerne bolesti dolazi do oštećenja bubrega, neuroloških oštećenja, kome i na kraju smrti. Obolele jedinke mačaka češće obolevaju od raznih bakterijskih i gljivičnih infekcija i najčešće je reč o urinarnim i infekcijama kože.

U SVEMIRU JE BIO GODINU DANA: Kada se vratio, STRAVIČNE stvari su mu se dogodile SA TELOM

U SVEMIRU JE BIO GODINU DANA: Kada se vratio, STRAVIČNE stvari su mu se dogodile SA TELOM

BILA SAM MRTVA 11 MINUTA I VIDELA ŽIVOT POSLE SMRTI: Ovako izgledaju PAKAO i RAJ (VIDEO)

BILA SAM MRTVA 11 MINUTA I VIDELA ŽIVOT POSLE SMRTI: Ovako izgledaju PAKAO i RAJ (VIDEO)

Tipovi dijabetesa kod mačaka

Postoje tri tipa dijabetesa kod mačaka: Tip 1 kod mladih jedinki kao rezultat autoimunog oboljenja pankreasa i napada samog organizma na sopstvene B ćelije pankreasa. Retko se javlja. Tip 2 uzrokovan je oslabljenom sekrecijom insulina. Kod starijih mačaka nastaje zbog nakupljanja amiloidnog polipeptida proteinske komponente u pankreasu. Tip 3 je sekundarno nastao dijabetes nakon upale pankreasa, hiperadrenokorticizma ili preterane administracije lekova kao što su kortikosteroidi.

Najčešći simptomi

Definitivno prvi simptomi koji postavljaju sumnju i vlasniku i veterinaru da maca boluje od dijabetesa jeste značajno povećan unos vode, a samim tim imamo povećano i učestalije mokrenje. Vlasnici često primete i da je njihov kućni ljubimac počeo da gubi na kilaži. Takođe, česti simptomi su i neveselost, smanjena želja za igrom i nesigurno kretanje.

mačka
mačka
Foto: Profimedia

Kad govorimo o mačkama koje su u povećanom riziku od dobijanja dijabetesa, valja napomenuti da češće obolevaju kastrirani mačori stariji od šest godina. Glavni faktor rizika za nastanak ove bolesti je ishrana.

Preporučena dijagnostika

Dijagnozu uspostavljamo na osnovu analiza urina i krvi. Važno je napomenuti da se dijagnoza ne može postaviti samo na osnovu visine glukoze u krvi, jer se kod mačaka tokom stresnih situacija (kao što su odlasci kod veterinara, sam pregled, terapija, vađenje krvi, boravak u saobraćaju na putu do ambulante) može podići nivo glukoze za koji laik može pomisliti da je dijabetes. Nakon postavljanja pravilne dijagnoze, prvo što bi trebalo uraditi jeste promena ishrane.

Da li će upotreba injekcinog insulina biti potrebna, odlučiće vaš veterinar na osnovu tipa bolesti i samog toka. Obično se vlasnici obolelih maca obuče da im sami daju injekcije nakon obroka. Preporučuje se dvokratno davanje jer se pokazalo kao bolji način. Naravno, važno je biti strpljiv dok se odredi prava doza za ljubimca, pa bi trebalo biti spreman za češće posete veterinaru. Korišćenje insulina ne mora značiti da će tako biti tokom celog života mace.

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd