Skip to main content
anoreksija

SVE VREME SE POGREŠNO MERITE? Greške koje svi pravite kada stanete na vagu vam dodaju kilograme

Foto: Profimedia
Kad god odlučimo da skinemo "višak" prvo se konsultujemo sa vagom

Potrebno je samo nekoliko sekundi, da vam jedan predmet u kupatilu odredi kakav će vam biti otatak dana - to jest da li ćete se radovati ili tugovati zbog kilaže. 

Međutim, broj koji vam "šapne" ova sprava nije nužno tačan, jer postoji ispravan i pogrešan način da se vagate!

Prvo i najvažnije je doslednost.

- Učinite to delom svog jutarnjeg rituala - rekla je za "Consumer Reports" dr Holi Vajat, pomoćnica direktora Zdravstvenog i velnes centra Univerziteta Kolorado Anšuc.

Kada održavate doslednost, znaćete kakvo vam je pravo zdravstveno stanje i koje namirnice utiču na oscilacije, objasnila je doktorka.

Ima i dosta nauke da je podrži. U studiji "Journal of Obesity" iz 2015. godine, istraživači sa Univerziteta Kornel koji su pratili 162 žene i muškarca sa prekomernom težinom tokom dve godine otkrili su da su oni koji su se merili svaki dan i pratili svoje rezultate bili uspešniji u gubitku težine i održavanju iste.

hrana
hrana
Foto: Profimedia

Neophodno je da vagu postavite na tvrdu, ravnu površinu. Tepisi i prostirke za kupatilo su ogromno "NE". Klimava ili nagnuta vaga može dovesti do netačnog očitavanja. A tu je i tajming. Stručnjaci se slažu da je najbolje vreme za stajanje na vagu jutro pre nego što jedete i nakon što odete u kupatilo.

Takođe bi trebalo da planirate da se tuširate nakon što se izmerite.

- Vaša koža je najveći organ u telu i lako upija tečnost - rekao je za "Good Housekeeping "dr Kit Kantor, vodeći nutricionista i izvršni direktor programa za ublažavanje nutritivne zavisnosti u ishrani i piću (NAMED).

Takođe, posle plivanja ili tuširanja, vaše telo može da apsorbuje jednu do tri šolje vode, povećavajući vašu pravu težinu za nekoliko kilograma.

 

 

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd