Petak 08. dec 2023.
beba

SIGURNO NISTE ZNALI - Ovo ime je strogo zabranjeno da se da BEBI U SRBIJI - ne može čak ni da se izgovori!

Foto: Profimedia/ilustracija
U Francuskoj zabranjeno 'Nutela', u Nemačkoj 'Hitler', a evo šta kaže zakon kod nas

Poslednjih godina mogli smo da čujemo dosta čudnih imena za decu, a neka su toliko bizarna da su zabranjena. Na primer, par u Francuskoj poželeo je da svom detetu da ime Nuttela, ali sudija im to nije dopustio.

Odluka sudije nema veze s autorskim pravima, nego bi, kako je obrazložio, ime dete učinilo predmetom sprdnje. Roditelji su na kraju dete nazvali Ella.

NOVI POGLED NA DOLINU KRALJEVA: Predstavljamo vam moguće "rešenje" za MISTERIJU zvanu PIRAMIDE - vrlo je realno! (FOTO)

NOVI POGLED NA DOLINU KRALJEVA: Predstavljamo vam moguće "rešenje" za MISTERIJU zvanu PIRAMIDE - vrlo je realno! (FOTO)

RETKOST NA SNIMKU: Pogledajte kako pauk hvata muvu - u letu! (VIDEO)

RETKOST NA SNIMKU: Pogledajte kako pauk hvata muvu - u letu! (VIDEO)

Zbunjuje vas, a mi ZNAMO ODGOVOR: Da li ribe komuniciraju i spavaju?

Zbunjuje vas, a mi ZNAMO ODGOVOR: Da li ribe komuniciraju i spavaju?

U Francuskoj je isto zabranjeno ime Fraise, što u prevodu znači jagoda, jer bi moglo pogrešno da se protumači kao žargonska reč za gu**cu. I ovaj slučaj je završio na sudu pa su roditelji nakon negativnog odgovora ćerku nazvali Fraisine.

beba
Foto: Profimedia/ilustracija

Takođe, u Francuskoj je zabranjeno ime Princ Vilijam, u Nemačkoj Osama bin Laden i Adolf Hitler, u Švedskoj Elvis i Metalika, a u Meksiku Rambo i Betmen. Portugal je još jedna zemlja koja ima stroga pravila kad su u pitanju imena. Na primer, nadimci ne mogu da budu službena imena. Roditelji koji požele da detetu daju ime Tom moraće da izaberu ime Tomas. U ovoj zemlji zabranjena su i imena koja nisu portugalska, a Thor, Nirvana i Paris samo su neka na listi koji se sastoji od 82 stranice zabranjenih imena.

Par iz Švedske pokušao je da svoje dete nazove Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116, u znak protesta zbog novčane kazne koju su dobili jer ime svog deteta nisu prijavili do petog rođendana. Pri predaji zahteva 1991. godine rekli su da se ime izgovara Albin, ali nisu dobili zeleno svetlo. Drugi švedski par želeo je da dete nazove Ikea, a nisu uspeli jer je zabranjeno koristiti imena kompanija.

Na Islandu slovo C nije uključeno u abecedu pa je zabranjeno koristiti imena koja počinju tim slovom. Zbog toga je bivši gradonačelnik Reykjavika Jon Gnarr bio sprečen da svoju ćerku nazove Camilla. Islanđanka Harriet Cardew, čiji je otac bio iz Ujedinjenog Kraljevstva, nije mogla da dobije pasoš jer njeno ime ne postoji na Islandu. Na kraju je dobila pasoš na ime Stulka (devojka) Cardew.

Šta kaže zakon u Srbiji?

U Srbiji detetu možete da date ime koje god poželite, ali da ne vređa moral ili da nije pogrdno, onda država reaguje.

Pre nego što planirate proširenje porodice ili ako vam je dete već na putu, važno je da znate da po članu 344 Porodičnog Zakona Srbije, postoji lista imena koja su zabranjena u našoj državi.

beba
Foto: Profimedia

Član 344 Porodičnog zakona Srbije predviđa pravo roditelja da svom detetu izaberu ime, ali da ono ne može pogrdno, da ne može biti neko ime koje vređa moral ili koje je u suprotnosti sa običajima i shvatanjima sredine. U slučajevima kad roditelji ne žele da odustanu od imena koje se kosi sa pravilima propisanim u zakonu - matičar je dužan da dostavi predmet nadležnom organu starateljstva na odluku.

 

Vremenska prognoza
Light intensity drizzle
2 Beograd