Skip to main content
1. april

ZAŠTO DAN ŠALE OBELEŽAVAMO 1. APRILA? Postoji više teorija, a jedna ima veze sa Biblijom

Šale se smeju zbijati samo do 12 sati.

Danas je Dan šale i smeha i sve će pokušati da se šale jedni sa drugima. Međutim, da li znate istorijat ovog praznika?

Postoje teorije o nastanku ovog praznika, a ovo je 5 najzanimljivijih.

Šta čovek vidi dok umire? Medicina konačno skenirala mozak čoveka na samrti: Istina je ono što se nagađalo

Šta čovek vidi dok umire? Medicina konačno skenirala mozak čoveka na samrti: Istina je ono što se nagađalo

Šta muškarci zapravo misle kada kažu da je žena LOŠA U KREVETU? Ovo im istinski smeta!

Šta muškarci zapravo misle kada kažu da je žena LOŠA U KREVETU? Ovo im istinski smeta!

Ova 2 znaka u aprilu čeka OGROMAN DOBITAK: Sve se menja iznenadno, stižu prilike koje se ne propuštaju!

Ova 2 znaka u aprilu čeka OGROMAN DOBITAK: Sve se menja iznenadno, stižu prilike koje se ne propuštaju!

Biblija

Poreklo ovog međunarodno priznatog dana datira još od biblijskih dana. Ova teorija ističe da se praznik šale slavi od kada je Noje, prvi put pustio golubicu da proveri da li se voda od velike poplave povukla. Da je to bio prvi april potvrđeno je i u Hebrejskoj Bibliji, kao i u 71. suri Kurana. Još jedna teorija govori da je Isus poslat od strane Pontija Pilata do Iroda i nazad baš na ovaj dan. Ovaj put je često nazivan i kao uzaludan posao, odnosno kao smicalica. Pa se upravo zbog toga smatra da se taj dan od tada računa kao Dan šale.

Šale koje su se odvijale 1. aprila takođe datiraju iz vremena drevnog Rima. Smatra se da su Rimljani i Kelti praznovali festival šala u vreme prolećne ravnodnevnice koja se događa blizu Dana šale. Takođe, postoji i drevni rimski mit koji govori o bogu Plutonu i njegovoj otmici Proserpine, boginje žita i žetve. Proserpinina majka je mogla samo da čuje glas svoje ćerke i uzalud je za njom tragala po ogromnim prostranstvima podzemnog sveta. Ovo se takođe, kao i kod slučaja Isusa, smatralo uzaludnim poslom.

Kalendar
Foto: Profimedia

Prelazak sa julijanskog na gregorijanski kalendar

Rimljani i Hindusi su slavili Novu godinu odmah nakon prolećne ravnodnevnice, koja je 20. ili 21. marta. U srednjem veku, veći deo Evrope je slavio 25. mart, praznik Blagovesti, kao početak praznovanja Nove godine. Slavlje bi trajalo nedelju dana, sve do 1. aprila. Papa Grgur XIII je 1582. godine naredio poštovanje gregorijanskog kalendara, po kome se Nova godina proslavlja 1. januara.

Pošto narod nikada nije bio sklon prihvatanju novih pravila u svakodnevnom životu, mnogi su odbili da se povinuju kalendaru pape Grgura i nastavili da slave Novu godinu oko 1. aprila. Oni koji su prihvatili novi kalendar, tog dana su zbijali šale na račun „neobaveštenih“, ismevajući njihova zastarela slavlja.

Britanska kultura

Jedna od teorija vezana je za britanskog kralja iz XIII veka. Naime, ovaj kralj bi svaki put kojim bi prošao, proglašavao javnim dobrom. Jednom je, 1. aprila, planirao da prođe kroz deo grada Notingemšira. Kada su čuli planove kralja, građani su odlučili da mu ne dozvole da uđe u grad. Kralj je zbog toga poslao vojsku, kako bi kaznio neposlušne građane, ali kada je vojska stigla, ceo grad se upustio u budalaste aktivnosti, kao što je davljenje ribe na suvom. Kada je čuo kako su se ponašali stanovnici ovog grada, kralj je proglasio grad suviše glupim za kaznu.

 


Završava se u 12 sati popodne

Iako je jedan od najpopularnijih međunarodnik praznika, malo ljudi zna da je vreme za smicalice i šale dozvoljeno samo do dvanaest popodne.

 

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
26 Beograd