Skip to main content
hladnoća

ZAŠTO JE ŽENAMA HLADNIJE NEGO MUŠKARCIMA? Naučnici su otkrili, a odgovor će vas iznenaditi!

Foto: Profimedia
Muškarci i žene različito osećaju temperaturu.

Odavno je poznato da su pripadnice nežnijeg pola te koje će se tokom hladnijih večeri prve požaliti da im je hladno, dok muškarci u tim trenucima možda nisu ni osetili da je došlo do promene temperature. Takođe, verovatno je većina nas primetila da su ženama i češće hladna stopala, kao i šake, te izgleda da je njihova cirkulacija dosta usporenija nego kod jačeg pola. Upravo zbog toga naučnici su se pozabavili tim fenomenom i uspeli da otkriju zbog čega postoje tako očigledne razlike u doživljaju temperature kada su u pitanju muškarci i žene. 

SARA DŽEJ JE HRIŠĆANKA! Skriveni DETALJI iz života omiljene glumice za odrasle šokirali milione fanova

SARA DŽEJ JE HRIŠĆANKA! Skriveni DETALJI iz života omiljene glumice za odrasle šokirali milione fanova

SAMO POSEBNI SU ROĐENI NA OVE DATUME! Pogledajte da li ste među njima i ŠTA VAS ČEKA

SAMO POSEBNI SU ROĐENI NA OVE DATUME! Pogledajte da li ste među njima i ŠTA VAS ČEKA

Naime, veruje se da su žene evoluirale da intenzivnije osećaju hladnoću jer to razdvaja polove i sprečava sukobe među parovima. Takođe, otkriveno je da je ista osobina prisutna kod mnogih ptica i sisara, pri čemu ženke preferiraju udobno i toplo gnezdo ili jazbinu, dok muškarcima zima malte ne i ne smeta.

ljubav
ljubav
Foto: Profimedia

- Muškarci i žene različito osećaju temperaturu. Ta razlika nije nastala da bismo se s partnerima svađali u vezi s grejanjem, nego upravo suprotno. S evolucijske tačke gledišta, cilj je naterati par da se malo udalji jedno od drugog kako bi svako mogao uživao ​​u miru i tišini - rekao je doktor Eran Levin sa Univerziteta u Tel Avivu.

To se može videti kod ptica selica, gde mužjaci zimu provode u hladnijim područjima nego ženke. Interesantno je i da ženke šišmiša imaju tendenciju da se skupe u nekom toplom ćošku, dok mužjaci vole prozračne prolaze. Takođe, kod mnogih sisara mužjaci više vole senku, a ženke Sunce, ili se mužjaci penju na vrhove planina, dok ženke ostaju u dolinama.

Studija objavljena u časopisu Global Ecology and Biogeography dodatno je otkrila da odvajanje mužjaka i ženke smanjuje takmičenje oko resursa u okolini i drži podalje mužjake koji mogu biti agresivni i ugroziti bebe. 

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd