Skip to main content
Žena pod gas maskom

Zvali su je "TIFUSNA MERI" - zarazila je silne bogataše, pa je stavljena u doživotni KARANTIN! (VIDEO)

Foto: Youtube printscreen/Weird History
Širila je bolest nemilice.

Meri Melon, koja je dobila nadimak "tifusna Meri" najpoznatiji je "nulti pacijent", koji je odgovoran za podsticanje epidemije tifusne groznice u Njujorku 1906. godine.

Poreklom iz Irske, Melonova je emigrirala u Sjedinjene Države, gde je radila za bogataše kao kuvarica. Posle brojnih slučajeva tifusa među članovima bogatih njujorških porodica, lekari su ustanovili da je izvor bolesti upravo Meri, zbog čega je ona ujedno i prva osoba u Sjedinjenim Državama identifikovana kao asimptomatski nosilac bolesti.

Veruje se da je Meri zarazila 53 osobe tifusnom groznicom, od kojih su tri umrle.

SRPSKI PEVAČ U TEŠKOM STANJU! Hitno HOSPITALIZOVAN zbog korone - PRIKLJUČEN NA KISEONIK!

SRPSKI PEVAČ U TEŠKOM STANJU! Hitno HOSPITALIZOVAN zbog korone - PRIKLJUČEN NA KISEONIK!

Ona je bila zdravi kliconoša – osoba koja nosi bakteriju, ali nema nikakve simptome bolesti, pa zato i lakše prenosi zarazu na druge.

Sve je više dokaza da su neki ljudi delotvorniji od ostalih kada je posredi širenje virusa, a slučaj Meri Melon prvi je zabeležen slučaj takve osobe, koja se još naziva i superkliconoša.

Tada je tifusnom groznicom u Njujorku zaraženo nekoliko hiljada stanovnika, a stopa smrtnosti iznosila je deset odsto.

I izraz "nulti pacijent" sa sobom nosi stigmu. Brojni lekari su protiv toga da se identifikuje prvi dokumentovani slučaj zaraze, jer strahuju da bi to moglo rezultirati dezinformacijama o bolesti ili čak viktimizacijom određene osobe.

Glumca zaprosio dečko, on zaplakao od sreće! Komponovao je pesmu samo za njega! (FOTO)

Glumca zaprosio dečko, on zaplakao od sreće! Komponovao je pesmu samo za njega! (FOTO)

Meri Melon stavljena je u doživotni karantin 27. marta 1915. godine.

Bila je smeštena u karantinu na ostrvo Nort Brader. Reč je o ostrvcetu usred Ist Rivera u Njujorku, nedaleko od četvrti Bronks.

U karantinu je Meri preživela više od 23 poslednje godine života. Umrla je u dobu od 69 godina i to ne od tifusa, nego od upale pluća. Za vreme boravka u karantinu postala je slavna osoba, pa su je posećivali i novinari (dobila je nadimak "Typhoid Mary" – Tifusarka Meri). Međutim, novinarima je bilo zabranjeno čak i da uzmu čašu vode od nje.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
27 Beograd