Skip to main content
hrana

CENE HRANE SU DRASTIČNO SKOČILE, A EVO KAKO DA "PREŽIVITE" NA BUDŽETU: Saveti kako da sačuvate namirnice i UŠTEDITE

Foto: Shutterstock
Često ne obraćamo pažnju na to koliko hrane trošimo i olako je bacamo. Uz ovih 5 saveta dodatno ćete uštedeti.

U poslednje vreme, tačnije od početka rata u Ukrajni, cene hrane na globalnom tržištu su i te kako porasle, pa tako i u Srbiji.

S druge strane, javlja se još jedan problem, na koji se obraća vrlo malo pažnje, a to je bacanje hrane. Hrana koja završi na deponiji predstavlja, ne samo ekološki problem zbog ispuštanja štetnih materija u životnu sredinu, pre svega metana, već i društveni, s obzirom da prema statistikama gotovo 10 odsto populacije u svetu gladuje.

LIČNI SARADNIK Dženifer Lopez konačno otkrio TAJNU NJENOG BRUTALNOG IZGLEDA u 53. godini: Evo od čega nikada ne odstupa!

LIČNI SARADNIK Dženifer Lopez konačno otkrio TAJNU NJENOG BRUTALNOG IZGLEDA u 53. godini: Evo od čega nikada ne odstupa!

STIŽE KIŠA METEORA: Posebno će UTICATI na VATRENE, vodene i vazdušne znake, spremite se za magiju

STIŽE KIŠA METEORA: Posebno će UTICATI na VATRENE, vodene i vazdušne znake, spremite se za magiju

Prema statistici u Srbiji se svakog dana baci dva miliona kilograma hrane.

Ovo je nekoliko saveta, kako da barem kao pojedinac utičete na ovaj sveopšti problem, ali i da dodatno uštedite.

1. Dobro organizujte hranu u frižideru

Obratite pažnju na namirnice koje imete u frižideru. Proverite rok trajanja i organizujte hranu po nivoima i pregradama. Na taj način, nećete trošiti novac na namirnicie koje već imate, a na koje ste možda i zaboravili.

2. Iskoristite kvarljive namirnice

Čim vidite da neko voće ili povrće počinje da truli, nemojte da ga bacate u kantu. Naprotiv, smislite jelo u kojem ćete ga brzo iskorisiti.

3. Isplanirajte unapred kupovinu i obroke

Poželjno je, kako biste uštedeli i bili organizoivaniji, da na nedeljnom nivou isplanirate obroke koje ćete spremati. Na papir stavite količine namirnice koje su vam potrebne, a koje ćete iskoristiti u toku sedmice. Budite racionalni!

Kasirka, prodavnica
Kasirka
Foto: Profimedia/ilustracija

4. Kuvajte razumno

Većina hrane završi u kanti za đubre jer se na vreme ne iskoristi. Četvrtina bačene hrane je upravo ona koju smo spremili više nego što je bilo potrebno. Primera radi, ukoliko ne pojedete ceo obrok, odložite ga u frižider ili zamrzivač kako biste mogli i dalje svež da ga pojedete i sutradan.

5. Kupujte domaće

Mnogo je zdravije i bolje kupovati organske namirnice. Na taj način, podržavate lokalne proizvođače. Takođe, prilikom kupovine koristite platnene kese, koje su mnogo manje štetne po namirnice, a i zdravije za životnu sredinu.

 

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
15 Beograd