Petak 01. dec 2023.
trudna mlada

Veruje se da je GREH da se TRUDNICA venča u CRKVI! Sveštenik konačno otkriva PRAVU ISTINU - "Trebalo bi da se ČINI OVAKO"

Foto: Shutterstock
Ranije se primenjivalo pravilo drugovenčanih, a danas je praksa drugačija

Sveti apostol Pavle piše: "Sve mi je dozvoljeno, ali sve ne koristi: sve mi je dozvoljeno, ali ne dam da išta ovlada mnome. Jela su za stomak i stomak za jela, ali će Bog i jedno i drugo ukinuti. A telo nije za blud nego za Gospoda, i Gospod za telo".

Svaka stvar koja nam pričinjava zadovoljstvo, potencijalno je opasna za nas, jer se na te stvari čovek lako navikne i one mu ako ne pazi postaju okovi, smatraju sveti oci. Osećaj telesne naslade koji prati intimne odnose, Bog je usadio u čoveka kako bi mu olakšao ispunjenje zapovesti, ali tek stupanjem u brak.

Međutim, danas se stupa u odnose i pre obavezivanja pred Bogom, što je u direktnom sukobu sa hrišćanskim pravilima. Mlade tako stupaju pred oltar u blagoslovenom stanju, te se postavlja pitanje kakav je stav Crkve i smatra li ona to grehom. 

Molitva SVETOM arhangelu MIHAILU - Pomolite se za spasenje DUŠE, ove reči štite i daju snaguAranđelovdan

Molitva SVETOM arhangelu MIHAILU - Pomolite se za spasenje DUŠE, ove reči štite i daju snagu

DA SE NE OBRUKATE - Evo koje CVEĆE se BIRA za SAHRANU, a koje za druge prilike, postoji velika razlikacveće, sahrana

DA SE NE OBRUKATE - Evo koje CVEĆE se BIRA za SAHRANU, a koje za druge prilike, postoji velika razlika

Na ovo pitanje odgovorio je protojerej stavrofor Dušan Kolundžić obrazlažući kako se ovaj čin u stvari tumači i da li postoje neka odstupanja u praksi, to jest da li je prema tumačenjima SPC greh da trudnica izgovori "da" pred crkvenim oltarom.

- Sveta tajna braka naziva se i venčanje, jer se mladencima na glave stavljaju venci, kao nekada pobednicima na olimpijskim i drugim viteškim igrama. O tome Sveti Jovan Zlatousti govori: 'Venci, kao pobedni znaci, meću se zato što su bračnici bili nepristupni bludu i nepobeđeni sada mogu ući u bračnu sobu'.

svadba
Foto: Shutterstock

Dakle, venci na glave mladencima stavljaju se kao nagrada za njihov celomudren život pre braka, za ostvareno devičanstvo s obe strane. Zato se drugobračnicima (ako oboje stupaju u drugi brak) ne stavljaju venci na glavu, obzirom da već imaju iza sebe bračno iskustvo. Isti značaj imaju i upaljene sveće, koje se daju verenicima pri Činu obručenja. Upaljene sveće u rukama novonevesnika označavaju čistotu njihova života, svetlost njihovih vrlina i svetlost blagodati Svete tajne braka.

- Iz ovih navedenih primera nagrađivanja mladenaca za celomudren život pre stupanja u brak, jasno je da bremenitost mlade odudara od ovih venčanih darova. To što se u praksi dešava suprotno želji Crkve, da mladenci u brak stupe čisti i čedni, znak je popustljivosti pred savremenim načinom života. U patrijarhalnom društvu svaka devojka, već sa 18 godina, pa i ranije, bila je isprošena za mladića koga su izabrali, prihvatili devojčini roditelji, a mladić je ženio devojku koju je često prvi put video prilikom proševine. Za divno čudo, većina tih brakova se održavala doživotno.

trudna mlada
Foto: Shutterstock

- Danas se mladić i devojka zabavljaju po nekoliko godina, često žive zajedno, stupaju u brak kasnije, u tridesetim godinama, pa onda nije čudo da devojka i zatrudni pre braka. A da ne bi vodila dete pri venčanju, mladenci pribegavaju venčanju pre porođaja, dakle dok je mlada još u blagoslovenom stanju. Crkva, u takvim slučajevima, bira manje zlo: nevoljno dozvoljava venčanje, smatrajući to ikonomijom, nužnom popustljivošću, nasuprot jednostavnim odbijanjem venčanja. Ili bi možda, u tom slučaju, trebalo primeniti venčanje drugobračnih, slično ranijem pravilu, ako bi neko crkvenu veridbu prekinuo ili jedan od obručnika umro, preživeli bi se venčavao po činu drugobračnih.

- Pošto je ovo pitanje uglavnom u obliku 'ne valja se', što za posledicu može imati nešto negativno, pa čak i nesrećno u braku, blagodat Božja, prizvana od strane sveštenika koji venčava, delovaće na mladence bez obzira na njihovo ranije ogrešenje, pogotovo ako se oboje, pre obručenja i venčanja, ispovede i pokaju za svoja ogrešenja i dobiju razrešenje od nadležnog sveštenika.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd