Četvrtak 30. nov 2023.
Aranđelovdan

Molitva SVETOM arhangelu MIHAILU - Pomolite se za spasenje DUŠE, ove reči štite i daju snagu

Foto: Youtube printscreen/Телевизија Храм/Shutterstock
Zimski Aranđelovdan je druga, najčešća slava u Srbiji.

Crkveni život nas vodi do večnog života. Kroz liturgiju, pričešće, ispovest i molitvu mi čistimo našu dušu i skidamo grehove sa sebe, da bi mogli da odemo u večni život.

Jedan od velikih zaštitnika je i Sveti arhangel Mihailo, za kog se veruje da spašava duše umrlih , koji su otišli u pakao, ukoliko se njihovi bližnji mole za njih i čine dobra dela. Aranđelovdan, praznik posvećen arhangelu Mihailu, obeležava se 21. novembra.


Sveti Kozma i Damjan

Sutra proslavljamo NEBESKE LEKARE! Sveti VRAČI će u vaš dom doneti ZDRAVLJE i BLAGOSTANJE ukoliko ispoštujete ove OBIČAJE

Veruje se da na današnji NAJTUŽNIJI praznik može da se DESI ČUDO - ako ste vernik ovo OBAVEZNO uraditecrkva

Veruje se da na današnji NAJTUŽNIJI praznik može da se DESI ČUDO - ako ste vernik ovo OBAVEZNO uradite

Crkva, sveće
Foto: Profimedia/ilustracija

Spremanje žita

Da li će Aranđelovdan biti proslavljen posno ili mrsno, zavisi na koji dan pada. Ako pada u sredu ili petak, onda treba da bude posna, a ako pada na neki drugi dan, onda treba proslaviti mrsno. Među narodom kruži dezinformacija da ne valja spremati žito na ovaj praznik, ali se žito obavezno sprema.

Običaji i verovanja

Veruje se da se na ovaj praznik arhangel prerušava u prosjaka i šeta zemljom, nagrađujući one koji mu se smiluju, i kažnjavajući one koji se loše odnose prema siromašnima, bolesnima i nemoćnima, i zbog toga nikako ne smete da se loše ophodite prema ubogima i slabijima, jer će vas Sveti Mihailo kazniti. Veruje se da je on i zaštitnik stočara.

Arhangel Mihailo, molitva
Arhangel Mihailo, molitva
Foto: Shutterstock

Za spasenje, zdravlje i uspeh, 21. novembra se pomolite Svetom arhangelu Mihailu, i ovom molitvom mu zatražite blagoslov.

Molitva Svetom arhangelu Mihailu

Sveti arhangele Božiji Mihaile, odagnaj od mene duha lukavoga koji me iskušava. O, veliki Arhistratiže Božiji Mihaile, pobedioče demona! Pobedi i uništi sve moje vidljive i nevidljive neprijatelje i umoli Gospoda Svedržitelja da me spasi i odbrani od svake bolesti, smrtonosne rane i iznenadne smrti, sada i uvek i u vekove vekova. Amin.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd