Skip to main content
Majka viče na sina

Spustite granice: Ove GREŠKE roditelja dovode do ANKSIOZNOSTI kod dece, koja se odražava i na budućnost

Foto: Profimedia
Broj dece koja pate od anksioznosti i depresije sve više raste!

Stručnjaci ističu da krivica leži u greškama roditelja. 25,1% dece starosti od 13 do 18 godina pate od anksioznosti, a to je najčešći mentalni poremećaj kod odraslih koji je prisutan kod 18% populacije, prema Nacionalnom institutu za mentalno zdravlje.

O čemu se radi?

Prema ekspertima, glavni uzrok problema je zaštitnički stav roditelja. Neka istraživanja sugerišu da deca moraju istraživati više i igrati rizične igre kako bi povećali njihov otpor.

Pedijatri jednoglasni: Evo kada je pravo vreme za bušenje ušiju kod dece

dete se igra u parku
Foto: Profimedia

Prekomerna zaštita dece povećava nivo anksioznosti.

Istraživači iz Norveške otkrili su da prekomerna zaštita dece dovodi do povećanog nivoa anksioznosti. Deca treba da se popnu na drveće i krovove kuća, pa čak i po cenu lomljenja kostiju tokom procesa.

Današnja igrališta su tako zaštićena da dete ne može ni da se ogrebe. Kada ste poslednji put videli kako se dečaci penju na drvo? Da li se sećate ljuljaški koji su bile toliko visoke da ste mislili da ćete poleteti? Ova dečja zadovoljstva nisu dozvoljena u današnjem načinu vaspitanja.

Ako vaše dete uporno odbija da jede povrće, probajte sa ovim trikom

porodica
Foto: Profimedia

Deca treba da učestvuju u rizičnim aktivnostima!

Deca treba da dožive efekte rizične igre, prema studiji objavljenoj u časopisu "Evolutionary Psychology". Istraživači objašnjavaju ovaj stav na sledeći način...

Reč je o avanturističkim i uzbudljivim fizičkim aktivnostima koje deci omogućavaju da probaju nešto novo. Treba istražiti osećaj gubitka kontrole (uglavnom zbog visine ili brzine) i prevladati strah.

18 imena za decu koja znače LJUBAV

Međutim, u savremenom društvu, roditelji se više fokusiraju na bezbednost dece, posebno kada je u pitanju način njihovog igranja. Ovo je veoma problematično, jer iako deca ne smeju biti povređena s jedne strane, s druge strane su im potrebni izazovi i različiti podsticaji za pravilan fizički i psihički razvoj.

Rizične igre, kao što su igranje u blizini brda ili stena, mogu izazvati pozitivne emocije kod dece i izložiti ih stimulansima kojih su se ranije plašili.

Deca samo od očeva mogu da naslede ovih 7 stvari! Neke biste najradije da zaobiđete

deca jednu slatkiše
Foto: Profimedia
 

Istraživači su grupisali rizične igre u 6 kategorija:

Velike visine - Ove igre podrazumevaju penjanje, skakanje sa stabilnih ili pokretnih površina, održavanje ravnoteže na velikim predmetima ili ljuljanje visoko iznad zemlje
Velike brzine - Ove igre uključuju ljuljanje, klizanje, trčanje, vožnju biciklom i na rolerima i nekontrolisano skijanje
Opasni objekti - Ova grupa uključuje sve oštre predmete sa kojima se deca mogu povrediti i konopci koji bi ih mogli povrediti
Opasni elementi - Uključuje kamenje, duboku hladnu vodu i vatru
Gruba aktivnost - Uključuje rvanje i ubod u kome deca mogu biti povređena

Test od 2 minuta otkriva da li vaše dete možda ima autizam!

Imajući ovo na umu, sledeći put kada odvedete svoje dete u park, dozvolite mu da se popne na drvo, umesto spuštanja na mali zaštićeni tobogan.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd