Staro tradicionalno jelo za svačiju dušu: Pihtije po receptu jedne mame bude sva čula
Ako ste ljubitelji pihtija ili želite da probate ovo tradicionalno jelo, onda je ovaj recept savršen za vas.
Prema ovom specijalitetu ljudi nikada nisu ravnodušni ili ih ne vole ili ih obožavaju, sredine nema! Osim toga, kažu da “pihtije idu s godinama”, pa na neki način, uvek ostaje taj prostor da i oni koji ih ne vole ili čak ne žele da ih probaju, u međuvremenu, s godinama zavole.
Ako ste vi među onima koji koji vole pihtije, evo savršenog recepta za njihovu pripremu, a ako ste ipak među onima koji nisu ljubitelji ovog jela, možda je ovo savršena prilka da ih zavolite.
Sastojci:
- suva dimljena butkica
- suva dimljena kolenica
- juneće ili teleće kosti
- svinjski papci
-
beli luk
pihtije / Izvor: Youtube printscreen/Aurora Recepti
Priprema:
Na dno šerpe poređajte juneće kosti (4-5 komada), preko njih stavite svinjske kosti a na sam vrh dimljene butkice. Nalijete meso vodom i potom stavite na tihu vatru da se kuva pet sati.
Kada se pihtije skuvaju skinite ih sa šporeta, odvojite masnoću koja se nakupila na šerpi i potom vratite na šporet da još jednom provri. Nakon toga na tanjire stavite malo iseckanog belog luka, a meso sa butkica odvojite od kostiju i kože i stavite ga preko luka. Nakon toga prelijete vodom u kojoj ste kuvali meso, a koju prethodno procedite. Kada sve pripremite, stavite smesu u frižider kako bi se stegla.
Za kraj, isecite ih na kocke i po želji pospite alevom paprikom.
Ovo tradicionalno jelo obožavaju mnogi, a jutjuberka sa kanala "Aurora Recepti", spremila ga je po receptu njene mame.