Utorak 27. feb 2024.
Sveta gora

Ugledajmo se na SVETOGORSKE MONAHE, bar u vreme BOŽIĆNOG POSTA! Jeromonah Onufrije otkriva šta POSNA TRPEZA treba da sadrži

Foto: Instagram printscreen/orthodoxie
Svetogorski monasi pridržavaju se stroge dijete koja se temelji na principima pravoslavne posta. Njihova ishrana usklađena je s crkvenim postovima i tradicijom, a obiluje vitaminima i vlaknima i ukusna. Iako nikada ne jedu meso, a u vreme Velikog posta obroci su samo jednom dnevno, oni nikada ne gladuju. Jeromonah Onufrije, kuvar sa Svete gore, izdao je i knjihu recepata, a otkrio je i zašto je hrana tako ukusna

Poznato je da se borba sa nečistim silama, strastima i grešnim životom može voditi isključivo najjačim oružjem molitvom i postom. Monaški podvig sastoji se u postu bdenju, molitvi, pa je i sama trpeza na Svetoj gori prava monaška i uglavnom posna.

Mnogi koji su imali čast da posete Svetu goru uverili su se, iako je jelovnik rigorozan, u to koliko je hrana ukusnaOtac Onufrije, prvi je monah sa Hilandara koji je rešio da tajne manastirske kuhinje pretoči u "Svetogorski kuvar" otkrio je da je hrana "začinjena" molitvom i ljubavlju.

Danas proslavljamo čak ČETIRI SVECA! Neki SLAVE SLAVU, ali je važno da i domaćin i gosti ZAPEVAJU OVU PESMU, a potom se POMOLE ovakoSveti apostoli Filimon, Apfija i Arhip, Sveta mučenica Kikilija

Danas proslavljamo čak ČETIRI SVECA! Neki SLAVE SLAVU, ali je važno da i domaćin i gosti ZAPEVAJU OVU PESMU, a potom se POMOLE ovako

ČISTI DOM od TAMNIH SILA, ali i TELO OD BOLESTI - Tamjan je moćan PRIRODNI LEK koji se koristi HILJADAMA GODINA u narodnoj medicinitamjan

ČISTI DOM od TAMNIH SILA, ali i TELO OD BOLESTI - Tamjan je moćan PRIRODNI LEK koji se koristi HILJADAMA GODINA u narodnoj medicini

Svetogorci nikada ne jedu meso i najveći "mrs" na Svetoj gori sastoji se od ribe, jaja i mlečnih proizvoda ali samo u određene dane, uglavnom o velikim praznicima i nedeljom.

Za vreme četiri ustanovljena posta (velikog-časnog, uspenskog, Božićnog i Petrovskog) ulje se razrešava samo subotom i nedeljom.

Post i uzdržanje su neophodni za sve hrišćane naročito za monahe, koji uz redovne postove sredom i petkom poste i ponedeljkom. Ostalim danima uz jela na ulju na trpeza se nalazi i dobro svetogorsko vino koje održava zdravlje bratije.

Poklonici ne treba da strahuju da će u svetogorskim manastirima gladovati, hrana je uvek odabrana, zdrava, bogata vitaminima, i vlaknima i najčešće ukusno spremljena.

Sveta gora
Foto: Youtube printscreen/TOP BOX TV

Tokom velike nedelje pred Vaskrs post je veoma strog obroci su samo jednom dnevno ali se gostima razrešava da se uteše hlebom i čajem.

Svetogorci sami pripremaju hleb, a taj manastirski hleb je veoma ukusan bogatim različitim žitaricama i bez štetnih aditiva.

Gotovo uvek na trpezi su prisutne masline, koje su uz hleb osnovna monaška hrana koja se koristi i u dane posta.

Svetogorci dosta koriste voće i povrće, a ribu najčešće peku u širokim tepsijama od kojih su neke veoma stare.

U svetogorskim trpezama nije dozvoljen razgovor poklonika. Sluša se žitije ili poučan tekst iz svetootačkih knjiga. Tome prethodi naravno zajednička molitva posle koje svi započinju obrok, a vino piju tek kada to blagoslovi iguman uz zvuk zvona.

Sveta gora
Foto: Youtube printscreen/TOP BOX TV

Uobičajena su dva obroka dnevno, jedan najčešće odmah posle liturgije a drugi posle večernjeg bogosluženja.

Oni koji se pripremaju za sveto pričešće moraju na vreme saopštiti monahu trpezarcu da će jesti na vodi.

Svetogorski kuvar

- Ovim kuvarom želim da približim i dočaram Svetu Goru svima onima koji nisu u mogućnosti da je posete, a pre svega našim sestrama i majkama koje su othranile buduće svetogorske monahe, kaže jeromonah Onufrije.

Godinama pripremajući monašku hranu u skladu s drevnim hilandarskim recepturama, otac Onufrije je posvećeno istraživao i raznovrsnost trpeze drugih monaških zajednica na Svetoj Gori. Diveći se istovremenoj jednostavnosti pripreme, bogatstvu ukusa i okrepljujućoj snazi svetogorskih jela, upijao je i doživljaje i znanja koji su se prelili izvan granica kulinarskih iskustava i pretvorili se u otkrića detalja iz života svetogorskih monaha koje je preneo u ovaj jedinstveni kuvar.

Priče iz istorije Svete Gore i monaške svakodnevice upoznaće nas s malo poznatim odlikama atoske kulture, a više od 140 izuzetno lako primenjivih recepata i stotine fotografija načinjenih specijalno za potrebe knjige otkriće nam univerzalno primenjive principe svetogorske ishrane koji predstavljaju osnovu zdravog života i unutrašnjeg zadovoljstva.

Nesvakidašnja knjiga koja duhovitim pripovedanjem u jedinstvenu celinu sažima istoriju i svakodnevicu Svete Gore, otkrivajući bogatstvo ukusa kao jedno od skrivenih blaga ovog mističnog sveta.

 

 

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd