Gibanica u obliku krofne - o da! Brzo spremljen obrok za doručak ili večeru!
Ovo je sjajna ideja za brzi zalogaj koji ćete voleti i za doručak i za večeru!
Potrebni sastojci:
Za pripremu ovih slanih mini pita biće vam potrebno nekoliko tankih kora, oko 150 g sira, 200 ml jogurta, 50 ml ulja, malo mleka, 3 jaja, prašak za pecivo i, po želji, malo soli. Takođe, pripremite kalupe za mafine i papirne korpice.
Priprema:
U većoj činiji prvo umutite jaja, pa im dodajte prašak za pecivo, jogurt, ulje i usitnjen sir. Ako je sir blagog ukusa, slobodno dodajte malo soli. Sve dobro izmešajte dok ne dobijete glatku, tečnu smesu.
Zatim uzmite tanku koru, raširite je i lagano poprskajte uljem. Preko nje stavite drugu koru koju ste prethodno umočili u fil, pa je zgužvajte na dnu prve kore. Po želji dodajte još malo nadeva preko tog sloja.
Nakon toga, tu dvostruku, filovanu koru skupite odozgo u finu harmoniku. Dobro je stisnite i uvijte u krug, tako da bude kompaktna i stane u papirnu korpicu. Isto ponovite sa preostalim korama i nadevom.
Kada su sve pitice spremne u kalupu, prelijte ih ostatkom smese. Ako vam fil ponestane, možete ga dopuniti jednim jajetom, malo sira i jogurta i time premazati svaku piticu pre pečenja.
Pecite u rerni zagrejanoj na 200°C oko 45–50 minuta, dok pitice ne dobiju zlatnu boju i lepo ne narastu. Rezultat je brz i ukusan zalogaj koji će svi obožavati!