Miris PORODIČNOG NEDELJNOG ručka - KISELI KUPUS SA SUVIM MESOM: Donosimo vam detaljan recept KORAK PO KORAK...
Tradicionalno jelo koje se voli.
Kiseli kupus oduvek ima posebno mesto na našoj zimskoj trpezi. Od njega možemo da pripremimo razna jela, a svako od njih je zasitno, bogato i pravo porodično.
Ovo je jedno od onih jela koje se krčka polako, u najvećem loncu koji imamo, i koje okuplja ukućane već na sam miris iz kuhinje.
Sastojci
kiseli kupus 2,5 kg
suvo meso 600 g
crni luk 6 glavica
beli luk 1 glavica
lovorov list 3 komada
ljuta začinska paprika 1 kašičica
mleveni paradajz 5 kašika
ulje 150 ml
so i biber po ukusu
Priprema:
Na početku zagrevamo ulje u velikom loncu i na njemu propržimo sitno iseckan crni luk uz jedan list lovora, dok ne postane staklast i mirisan.
Zatim dodajemo isečen kiseli kupus i sitno usitnjen beli luk, pa sve zajedno začinjavamo solju, biberom i ljutom paprikom po ukusu. Nalivamo sa oko dva decilitra vode i ostavljamo da se krčka na tihoj vatri dok kupus ne omekša i pusti sokove.
Kada je kupus lepo omekšao, dodajemo mleveni paradajz i komade suvog mesa, dodatno pobiberimo i ubacujemo preostala dva lista lovora.
Nastavljamo sa laganim dinstanjem na slaboj vatri, dok meso ne postane potpuno mekano i ne počne da se odvaja od kostiju. Tada znamo da je jelo gotovo i spremno za posluženje, bogato, aromatično i idealno za hladne zimske dane.