NE MORATE da čekate DA TESTO PORASTE: Napravite mekane i ukusne uštipke za doručak!
Uštipci su jedno od onih jela koje svi vole – brzo se spremaju, ukusni su i savršeni za doručak, večeru ili kao brzi obrok. Iako klasični recept zahteva čekanje da testo naraste, postoji jednostavnija varijanta koja skraćuje vreme pripreme, a ukus ostaje isti.
Reč je o uštipcima sa jogurtom, koji ne zahtevaju dizanje testa. Rezultat su mekani, lagani i mirisni zalogaji gotovi za tren.
Potrebni sastojci:
-
2 jaja
-
250 g jogurta
-
350 g brašna
-
2 kašike ulja
-
1 kašičica soli
-
1 kašičica praška za pecivo
-
1/2 kašičice suvog kvasca
Priprema:
U činiji pomešajte brašno sa solju, praškom za pecivo i suvim kvascem. U drugoj činiji umutite jaja, jogurt i ulje, pa postepeno sipajte u brašno i mešajte dok ne dobijete testo srednje gustine, koje se lako vadi kašikom.
U dubljoj tavi zagrejte 3–4 cm ulja. Kašikom spuštajte testo u ulje i pržite na umerenoj temperaturi, okrećući uštipke da ravnomerno porumene. Kada su gotovi, stavite ih na papirni ubrus da se upije višak masnoće.
Poslužite dok su još topli, uz sir, kajmak, ajvar ili čak malo džema ako volite slatko-slanu kombinaciju.
Prijatno!