Kombinacija keksa kao podloge, laganog vanilin fila i jaffa keksa daje savršen balans ukusa. Torta je mekana, kremasta i bukvalno se topi u ustima, pa će sigurno postati omiljeni desert u svakoj prilici.
Sastojci:
Donji sloj:
Mleveni keks - 300 g
Mleveni orasi, lešnici ili bademi - 100 g
Maslac - 150 g
Sok od narandže - 200 ml
Fil:
Praškasta smesa za krempitu - 230 g (1 pakovanje)
Mleko - 600 ml
Slatka pavlaka - 500 ml
Jaffa keks - 300 g
Sok od narandže - po potrebi, za umakanje keksa
Šlag - za dekoraciju
Priprema:
Za pripremu ove torte prvo se pravi donji sloj. U posudu sipajte mleveni keks i orašaste plodove po izboru, pa dodajte otopljen maslac i sok od narandže. Sve dobro sjedinite dok ne dobijete smesu koja se lako oblikuje.
Utisnite je u kalup i ravnomerno rasporedite da dobijete čvrstu podlogu. Stavite u frižider da se stegne dok pripremate fil.
Za fil u većoj posudi umutite praškastu smesu za krempitu sa mlekom dok ne postane glatka i gusta. U drugoj posudi posebno umutite slatku pavlaku pa je lagano sjedinite sa kremom od vanile. Dobijeni fil nanesite preko pripremljenog keksa.
Preko fila poređajte jaffa keks koji ste kratko umočili u sok od narandže. Po želji možete staviti još jedan sloj fila i ponovo kekse, u zavisnosti od veličine kalupa.
Tortu stavite u frižider na najmanje tri sata, a idealno je da odstoji preko noći da bi se svi ukusi lepo sjedinili. Pre serviranja dekorišite šlagom i, ako želite, dodatnim komadićima jaffa keksa ili rendanom čokoladom.
Rezultat je lagana, osvežavajuća i kremasta torta koja se topi u ustima, a pravi se brzo i bez pečenja. Savršena je za svaku priliku.