Starinski recept naših baka za brze i slasne posne bombice od oraha: Najbolji kolač za slavsku trpezu
Napravite najbolje sitne kolače za slavu po starinskom receptu za bombice od oraha.
Tražite poslastice koje su jednostavne, brze i savršene za slavsku trpezu? Ove posne bombice su upravo to – sitni slatki zalogaji koji osvajaju mirisom čokolade, aromom pomorandže i hrskavim orasima.
Idealne su i za posne dane i za svečane prilike, a posebno će se dopasti ljubiteljima sitnih kolača. Pripremite ih za Svete Vrače ili Đurđic kao sladak detalj vaše trpeze i gledajte kako nestaju sa tanjira brže nego što ste ih napravili.
Osnovne informacije
Kuhinja: domaća
Tip jela: slavsko jelo/sitni kolači
Porcije/Količina: oko 30 bombica
Vreme pripreme: 15-20 min
Vreme pečenja: bez pečenja
Ukupno vreme pripreme: 15-20 min
Težina: lako
Sastojci:
Za smesu:
- 400 g mlevenog posnog keksa
- 300 g mlevenih oraha
- 100 g seckanih oraha
- 200 g posne čokolade
- 250 g posnog margarina
- 200 g šećera u prahu
- 3-4 kašike soka od pomorandže
Za valjanje: mleveni orasi
Priprema:
1. korak: Mućenje
Margarin umutiti sa šećerom u prahu dok ne postane penast.
2. korak: Dodavanje čokolade
Čokoladu otopiti na pari ili u mikrotalasnoj i dodati u margarin. Dobro sjediniti.
Trik za još lepši miris
Ako želite još intenzivniji miris, u smesu možete dodati i malo rendane korice pomorandže ili nekoliko kapi arome vanile.
3. korak: Dodavanje ostalih sastojaka
U smesu dodati mlevene i seckane orahe, mleveni keks i sok od pomorandže. Sve pažljivo sjediniti u kompaktnu smesu.
4. korak: Oblikovanje
Oblikovati male bombice (kuglice) rukama.
5. korak: Valjanje i serviranje
Bombice uvaljati u mlevene orahe. Poslužiti odmah ili čuvati u frižideru do serviranja.
Izvor: Kurir Stil/Aleksandra Malko