Samo ovako se pravi PRAVA BAKLAVA SA ORASIMA, kraljica među DOMAĆIM poslasticama: Tajna sirupa i savršenog sloja otkrivena - Ne mrvi se, ne raspada
Domaća baklava je kraljica među poslasticama, ali samo ako se pravi na pravi način! Ako ste se ikada pitali zašto se vaša baklava raspada, mrvi ili nije dovoljno sočna – otkrivamo vam provereni recept i pravu tajnu savršenog sirupa i savršenog sloja!
Baklava je nezaobilazni deo tradicionalnih trpeza širom Srbije i Balkana – od praznika i slava do porodičnih okupljanja. Najčešće se pravi sa orasima, a pravi majstori znaju da je ključ u ravnomerno nanetim korama, preciznom redosledu filovanja i – sirupu koji mora da bude taman koliko treba.
U ovom tekstu donosimo recept koji se prenosi generacijama, sa jasno objašnjenim koracima, merama i malim trikovima zbog kojih baklava ostaje sočna danima, a ne raspada se pri serviranju. Bez skupih sastojaka i komplikovanih postupaka – sve što vam treba su osnovne namirnice i malo ljubavi!
Potrebni sastojci za tepsiju veličine 42*33 cm ( veliki pleh iz rerne).
800 g kora za baklavu
1kg oraha
1 čaša šećera (200 g )
Za premazivanje :
300 g maslaca
1čaša ulja (200 ml)
Agda/ Preliv
1.5 Kg šećera
1 l vode
4 kolutića limuna
Priprema