Starinsko jelo BEZ IJEDNE KAPI ULJA, a preukusno je! Posno je, a vole ga i ljudi koji nikada ne poste!
Reč je o posnom jelu, toliko preukusnom da ga rado jedu i oni koji ne poste!
Posna manastirska pita je starinsko jelo koje je toliko ukusno da će ga rado jesti i oni koji ne poste.
Tokom perioda posta, pored kuvanih jela, možemo pripremiti i ovu pitu koja svojim ukusom oduševljava na prvi zalogaj. Domaćice je često biraju kada žele da impresioniraju porodicu ili goste, jer je mekana, mirisna i veoma izdašna.
Sastojci za testo
Potrebno je:
-
600 g brašna
-
15 do 20 g kvasca
-
1 kašičica šećera
-
1 kašičica soli
-
350 ml vode
Sastojci za fil
Potrebno je:
- 300 g sočiva
- 200 g praziluka
- 1 glavica crnog luka
- 400 g šampinjona
- so
- biber
- začinska crvena paprika
Način pripreme
U šerpu sipamo litar i po vode, dodamo 300 g opranog sočiva i kašičicu soli, pa ostavimo da se skuva.
Na malo vode propržimo praziluk i jednu glavicu crnog luka, zatim dodamo iseckane šampinjone. Kada tečnost ispari, umešamo oceđeno i u hladnoj vodi isprano kuvano sočivo. Dodamo so, biber, začinsku crvenu papriku i ostavimo da se sve zajedno ukrčka. Fil treba da se prohladi dok pripremamo testo.
U veću posudu sipamo brašno i napravimo udubljenje u sredini. U njega dodamo kvasac, malo vode i kašičicu šećera. Kvasac rastvorimo rukom, dodamo kašičicu soli i oko 300 ml vode, pa zamesimo testo na pobrašnjenoj podlozi. Dobijeno testo podelimo na deset do dvanaest malih loptica.
Loptice oblikujemo, pospemo brašnom i ostavimo da odstoje između petnaest i dvadeset minuta. Nakon toga od svake jufke razvijamo koru koja se filuje u celosti.
Kore ređamo jednu preko druge i formiramo pitu, koja se peče oko trideset pet minuta na temperaturi od 200 stepeni.