Старинско јело БЕЗ ИЈЕДНЕ КАПИ УЉА, а преукусно је! Посно је, а воле га и људи који никада не посте!
Реч је о посном јелу, толико преукусном да га радо једу и они који не посте!
Посна манастирска пита је старинско јело које је толико укусно да ће га радо јести и они који не посте.
Током периода поста, поред куваних јела, можемо припремити и ову питу која својим укусом одушевљава на први залогај. Домаћице је често бирају када желе да импресионирају породицу или госте, јер је мекана, мирисна и веома издашна.
Састојци за тесто
Потребно је:
-
600 г брашна
-
15 до 20 г квасца
-
1 кашичица шећера
-
1 кашичица соли
-
350 мл воде
Састојци за фил
Потребно је:
- 300 г сочива
- 200 г празилука
- 1 главица црног лука
- 400 г шампињона
- со
- бибер
- зачинска црвена паприка
Начин припреме
У шерпу сипамо литар и по воде, додамо 300 г опраног сочива и кашичицу соли, па оставимо да се скува.
На мало воде пропржимо празилук и једну главицу црног лука, затим додамо исецкане шампињоне. Када течност испари, умешамо оцеђено и у хладној води испрано кувано сочиво. Додамо со, бибер, зачинску црвену паприку и оставимо да се све заједно укрчка. Фил треба да се прохлади док припремамо тесто.
У већу посуду сипамо брашно и направимо удубљење у средини. У њега додамо квасац, мало воде и кашичицу шећера. Квасац растворимо руком, додамо кашичицу соли и око 300 мл воде, па замесимо тесто на побрашњеној подлози. Добијено тесто поделимо на десет до дванаест малих лоптица.
Лоптице обликујемо, поспемо брашном и оставимо да одстоје између петнаест и двадесет минута. Након тога од сваке јуфке развијамо кору која се филује у целости.
Коре ређамо једну преко друге и формирамо питу, која се пече око тридесет пет минута на температури од 200 степени.