U ovome grešite kada pravite bajadere: Proverite ovaj recept - vrlo je važno da poštujete ovo dok ga pravite
Dok kremaste torte dolaze i prolaze sa trendovima, bajadera ostaje sinonim za dobar ukus i domaćinsku toplinu. Služe se na svadbama, slavama, Božiću i Novoj godini, i predstavljaju onu vrstu kolača koja izaziva tišinu za stolom – jer svi uživaju.
Postoji nešto neodoljivo klasično u bajaderama: kolaču koji miriše na detinjstvo, praznike i sofisticiranost starinskih salona.
Iako jednostavne na prvi pogled, bajadere su oduvek važile za kraljice domaćih poslastica: uredne, slojevite, savršeno izbalansirane između oraha, čokolade i keksa.
Istorija bajadere: od bečkih salona do jugoslovenske tradicije
Naziv bajadera potiče iz francuskog i nemačkog jezika, a prvobitno je označavao orijentalnu plesačicu.
U poslastičarstvu, ime su dobile čokoladne praline koje su krajem 19. veka bile popularne u Beču.
U bivšoj Jugoslaviji, krajem pedesetih godina, poslastičari su osmislili domaću verziju bajadere – kao elegantan, ali pristupačan kolač koji se pravi bez pečenja, sa slojevima orašastog testa i glazurom od čokolade. Od tada, bajadere su postale nezaobilazne na svakoj prazničnoj trpezi.
Recept za savršene bajadere
Sastojci za koru:
250 g šećera
100 ml vode
150 g mlevenih oraha
150 g mlevenog keksa
100 g margarina ili maslaca
100 g čokolade
Za glazuru:
100 g čokolade
2 kašike ulja
Priprema:
- U šerpi otopiti šećer u vodi i kuvati par minuta dok se ne dobije gust sirup.
- Dodati margarin, pa kada se otopi, umešati orahe i keks.
- Smesu podeliti na dva dela. U jedan deo dodati otopljenu čokoladu, a drugi ostaviti svetao.
- U pleh obložen papirom za pečenje rasporediti tamni sloj, pa svetli, i blago pritisnuti da se poravna.
- Kada se kolač stegne, preliti ga glazurom od otopljene čokolade i ulja.
- Ohladiti, pa seći na male pravougaone parčiće – kao u poslastičarnici.
Najčešće greške pri pripremi bajadera
Previše tečna smesa – sirup ne sme biti redak, jer će bajadere biti gnjecave. Kuvajte dok se ne pojave gusti mehurići.
Premalo oraha ili keksa – narušiće strukturu i ukus.
Previše čokolade u gornjem sloju – bajadere treba da budu elegantne, ne „betonirane“.
Nestrpljenje pri hlađenju – bajadere moraju odstajati nekoliko sati u frižideru da bi se savršeno sekle