clear sky
8°C
19.04.2024.
Beograd
eur
117.1474
usd
110.1009
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Imate brašna, nemate kvasca? Setite se ovog starog srpskog recepta

27.03.2020. 11:09
Piše:
Srbija Danas/Rina
proja
proja / Izvor: Srbija Danas
Zlata vredan.

Nestašica kvasca vlada u Srbiji, a ljudi koji su nakupovali velike zalihe brašna ne znaju kako da ga upotrebe. Međutim, rešenje se krije u staroj, dobroj, srpskoj proji, jer za nju su potrebna samo dva sastojka - voda i brašno.

NON-STOP TI JE U RUKAMA: Ovaj predmet NAJVEĆI je IZVOR ZARAZE! Ovako MORAŠ da ga čistiš!

NON-STOP TI JE U RUKAMA: Ovaj predmet NAJVEĆI je IZVOR ZARAZE! Ovako MORAŠ da ga čistiš!

Tost sa puterom i još 5 "jutarnjih" namirnica ne treba jesti pre 10 ujutru: Zalepiće se za vaš stomak

Tost sa puterom i još 5 "jutarnjih" namirnica ne treba jesti pre 10 ujutru: Zalepiće se za vaš stomak

KAO IZ RESTORANA: Zapečena testenina bolonjeze (RECEPT)

KAO IZ RESTORANA: Zapečena testenina bolonjeze (RECEPT)

- Proja pravljena na starinski način, bez dodataka, zapravo je i najukusnija. Ona se jela u sirotinjskim kućama i po manastarima, oni malo bogatiji mesili su žute pogače - priča Mladena Gojković iz Čačka.

Srpska proja našla se na listi među najboljim svetskim hlebovima, a ono što je najbitnije jeste da za njeno spremanje i odličan ukus kvasac nije ni potreban.

- Voda i kukuruzno brašno, a da bi bila posna nekad se pleh čak podmazivao voskom, a ne mašću. Ne sme se zakuvati ni mnogo retko, ni mnogo gusto, već srednje da bi se proja lepo ispekla. Najbolji ukus ima ako se peče u šporetu na drva - savetuje ova domaćica.

Proja
Proja / Izvor: Srbija Danas

Nekad se brašno mlelo u vodenicama potočarama, a na proji su odrastale generacije i generacije, pa nas ovaj koronavirus zaista vraća korenima.

- Dok smo jeli proju svi smo bili zdraviji, a kako se prešlo na beli hleb sve češće obolevamo. Trpeza u Šumadiji ne može ni sad da se zamisli bez proje, ali tu je pored i još deset vrsta hlebova, pa se mladi uvek dohvate ovih modernih - kaže Mladena.

Red povrća, red sira: Musaka od tikvica i plavog patlidžana (RECEPT)

Red povrća, red sira: Musaka od tikvica i plavog patlidžana (RECEPT)

OPREZ! Evo koliko dugo smemo da čuvamo ZAMRZNUTE namirnice

OPREZ! Evo koliko dugo smemo da čuvamo ZAMRZNUTE namirnice

RECEPT DANA: Savršena pita od spanaća i šampinjona

RECEPT DANA: Savršena pita od spanaća i šampinjona

BRZO I JEDNOSTAVNO: Pohovani sir iz rerne bogatog ukusa

BRZO I JEDNOSTAVNO: Pohovani sir iz rerne bogatog ukusa

NEVEROVATAN OBROK! Lažni burek od makarona (RECEPT)

NEVEROVATAN OBROK! Lažni burek od makarona (RECEPT)

 

Piše:
Srbija Danas/Rina
27.03.2020. 11:09