Skip to main content
žena pije kafu

Pijete kafu na prazan želudac? Evo šta ta navika radi vašem telu

Foto: Profimedia
Ovo sigurno niste znali!

Iako stručnjaci već godinama upozoravaju da je doručak najvažniji deo dana, i da kafu ne treba piti pre njega. Ipak, većina nas ne može da zamisli da dan počne a da prvo ne popijemo kafu. A evo šta tačno time radimo telu.

UŠLI SU U LEGENDU, A NISU IGRALI NA MONDIJALU: Ovih 10 VELEMAJSTORA nikad nisu učestvovali na SP, a sa klubovima su OSVAJALI SVE! Među njima je i SRPSKI VELIKAN! (FOTO)

POVEĆAVA SE NIVO ŽELUDAČNE KISELINE

Kada popijemo kafu na prazan želudac, povećava se nivo hlorovodonične kiseline u sistemu za varenje, a to je naročito loše kod ljudi koji boluju od gastritisa, pa već imaju u telu višak ove kiseline. A i kod ostalih ova navika uvećava rizik od nastanka čira, gastritisa, iritabilnog kolona i refluksa.

NIJE ZNALA DA KAMERA SNIMA: Pevačica Granda se USUDILA DA IMITIRA Cecu! A kad je PIJANA...UFF

Rešili su da snime RASKID! Pogledajte zbog čega je video pregledan preko 25 MILIONA puta! (VIDEO)

 

Kafa
Kafa
Foto: Profimedia

UVEĆAN RIZIK ZA POJAVU TUMORA

Nakon unošenja kafe na prazan stomak, otežava se apsorpcija proteina u telu, pa se javlja nadutost, iritacija, a čak i upala creva, što na duže staze znatno povećava rizik od pojave raka debelog creva.

Koliko novca trošite na kućnog ljubimca?

kafa
Foto: Profimedia

ANKSIOZNOST

Kafa sama po sebi deluje na pojačano lučenje kortizola, hormona stresa, a ta pojava je još snažnija ako se kafa pije na prazan želudac. Lupanje srca, kratki i plitki udisaji, stres u telu i anksioznost su česti pratioci jutarnje kafe pre doručka.

ON joj je odsekao GLAVU, a ono što se desilo posle je NEVEROVATNO! (FOTO)

Kafa
Foto: Profimedia

POVEĆANA OPASNOST OD DEPRESIJE

POPUT NINDŽE! Krenuo da joj SILUJE SAPUTNICU, a onda je ČASNA SESTRA u par poteza OBORILA NAPASNIKA (VIDEO)

Kofein umanjuje proizvodnju seratonina, hormona sreće, a nedostatak ovog hormona je glavni uzrok depresije. Kada popijemo kafu na prazan želudac, raspoloženje će nam se naglo podići, ali ćemo ubrzo postati nervozni i neraspoloženi. A ako unosimo previše kafe u toku dana, lučenje seratonina postaje uslovljeno spoljnim faktorima, a ne ostaje rezultat rada tela, kao što bi trebalo.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd