Ponedeljak 04. mar 2024.
Amanda Lir

BILA JE MUŠKARAC!? Za ovu POZNATU PEVAČICU tvrde da je MENJALA POL, mnogi su bili zaljubljeni u nju

Foto: Youtube printscreen/TopTop
Amanda Lir je jedna od najvećih misterija disko ere. Za nju kažu da je menjala pol, a poznata je i po tome što je bila najveća muza Salvadora Dalija. Visoka plavokosa, sa dugim vitkim nogama bila je predmet želje mnogih poznatih muškaraca, među kojima je i Dejvid Bouvi.

 Pevačica Amanda Lir je možda i jedna od najmisterioznijih ličnosti kada je reč o muzičkoj sceni sedamdesetih godina. Misterija u vezi njenog porekla, mesta i godine rođenja, kao i pola, uopšte nije razrešena.

Na primer, oko njenog porekla uvek je vladala podela mišljenja. Jedno vreme se verovalo da joj je majka Engleskinja, zatim Francuskinja, Vijetnamka ili Kineskinja, kao i da joj je otac Englez, pa Rus, Francuz i Indonežanin. Ono što je bilo poznato je da je bila jedinica, te da su se njeni roditelji kasnije razveli. 

ODRASLA JE KAO SIROČE, pa postala najpopularnija PEVAČICA! Muž je ostavio, ćerka poginula, usledila agonijaFrida Lingstad

ODRASLA JE KAO SIROČE, pa postala najpopularnija PEVAČICA! Muž je ostavio, ćerka poginula, usledila agonija

"Dnevno PILA TRI FLAŠE ŽESTINE, a pušila sto cigareta, menjala muškarce i žene kao čarape": Muž POZNATE glumice ŠOKIRAO detaljima nakon razvodaTalula Bankhed

"Dnevno PILA TRI FLAŠE ŽESTINE, a pušila sto cigareta, menjala muškarce i žene kao čarape": Muž POZNATE glumice ŠOKIRAO detaljima nakon razvoda

Takođe, zanimljivo je i to da do dana današnjeg niko nije saznao za sigurno da li je Amanda bila pre muškarac koji je kasnije, po navodima medija uradio izrazito uspešnu promenu pola, ali poznato je da je Amanda pre dolaska na englesko tlo, kratko živela u Francuskoj, družeći se mahom sa ljudima iz modnog sveta.

Amanda je vrlo rano počela da se bavi manekenstvom, i to u Francuskoj otvorivši reviju Paka Rabana koji je tada bio zvučno ime mode. Nakon ovoga usledila su snimanja za još slavnijeg Helmuta Njutona, Čarlsa Pola Vilpa i Antonija Đakomija za naslovne strane modnih magazina.

Dolazak u London obeležilo je poznanstvo sa Brajanom Džonsom, gitaristom iz čuvenog Rolingstonsa, koji ju je 1965. godine upoznao sa španskim slikarem Salvadorom Dalijem koji je za nju izjavio da je "prelepi skelet".

Sa Dalijem, za kojeg kažu da joj je pomogao i platio operciju promene pola bila je skoro 15 godina, uporedo dok je on još uvek bio u braku sa čuvenom Galom. Kasnije Ejpril Ešli, transeksualka koji je bila nekada Džordž Džejmson, u svojoj knjizi je otkrila da je radila zajedno sa Amandom u čuvenom gej klubu (Le Carrousel, u Parizu).

Amanda Lir
Amanda Lir
Foto: Youtube printscreen/ Webtélé Amanda Lear

Prema njenim navodima, Dali je Pekia (Amandu) upoznao upravo u tom noćnom klubu 1959. godine.

Amanda ni danas nije razrešila misteriju svog porekla, godina i pola, zbog čega je ovo i dalje zanimljiva tema. Jednom prilikom je izjavila da je priča u vezi njene promene pola bila samo PR kampanja, koju su osmislili upravo Salvador Dali i Dejvid Bouvi sa kojim je bila kratko u vezi, a koji je savetovao da uradi nešto više od svoje karijere, da ne ostane obična grupi devojka, zbog čega je i počela njena pevačka karijera. Svi koji su slušali njene pesme, sigurno nisu zaboravili njen neobičan, duboki glas. 

- Moram da kažem da sve što piše u mojoj biografiji, nije istina. Ko god da pomisli da sam ja muškarac, nema oči. Takođe govore i da mi je majka Kineskinja, a to nije tačno, majka mi je bila Ruskinja, a otac mornar poreklom iz Velike Britanije - izjavila je Amanda jednom prilikom, a zašto je pristala da njena zvanična biografija, bude ispunjena lažima, nije otkrila. 

- Čini mi se da današnji pop svet ništa ne voli više od čudaka, neobičnih ljudi koji su misterija sama po sebi. Mislim da sam uspela da osvojim italijansko tržište jer su oni toliko opsednuti seksom. S druge strane u Nemačkoj sam uspela čini mi se jer su čekali da se pojavi neka nova Marlena Ditrih. Ja sam u potpunosti ispunila njihovu težnju za vamp ženom iz noćnog kluba koja peva kao opijena neke sladunjave pesmice zaraznog ritma. Naravno, svemu je doprinela i fama koja je postojala tada oko mene i mog života - izjavila je Amanda jednom prilikom. 

Uprkos njenim izjavama u kojim je negirala priču o promeni pola, mnogi joj nisu poverovali jer je čudno to što je pristala na takvu vrstu marketinga, a zatim sve kasnije porekla u medijima.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd