Skip to main content
prodavnica

SAVETI SRBA KAKO UŠTEDETI NA HRANI: Najviše para ode na JEDNO, a ovo je SUMA novca koju potroše mesečno

Foto: Shutterstock
Da li znate koliko Srbi troše mesečno na hranu? Ovo su neki od odgovora!

Upakovane namirnice su uvek najskuplje, a to se posebno odnosi na meso i mesne prerađevine, zatim na orašaste plodove, pojedine slatkiše. U vreme rastuće inflacije, koja je zahvatila ceo svet, kupci maltene više ne mogu da isprate cene u prodavnicama - one se, nekad, menjaju čak na dnevnom nivou. 

PIKSIJEVE ĆERKE SU VANSERIJSKE LEPOTICE, A OBE SU UDATE ZA MILIONERE: Jednog zeta znaju svi, a drugog KRIJU KAO ZMIJA NOGE!

PIKSIJEVE ĆERKE SU VANSERIJSKE LEPOTICE, A OBE SU UDATE ZA MILIONERE: Jednog zeta znaju svi, a drugog KRIJU KAO ZMIJA NOGE!

U INAT IZOPERISANIM ŽENAMA pokazala ono za šta joj poručuju da joj "KVARI LICE" i poslala snažnu poruku! "E, bravo!"

U INAT IZOPERISANIM ŽENAMA pokazala ono za šta joj poručuju da joj "KVARI LICE" i poslala snažnu poruku! "E, bravo!"

Ima onih koji će čak i u susret novim poskupljenjima reći: "Na svemu možeš da štediš, ali na hrani ne". Nažalost, mnogo više je onih koji će u trenutku da vam iz iskustva ispale niz korisnih saveta.

I tako, kad je neko na Redditu zatražio savet kako uštedeti na hrani (a ipak se hraniti koliko toliko zdravo i raznovrsno), nakon mudrovanja u pravcu „manje jedi“, preporuka studentske menze i šala na foru „postani breatharianac“, krenuli su da se nižu komentari.

Prodavnica
Prodavnica
Foto: Profimedia/ilustracija

"Sve sami spremamo, ništa ne kupujemo na ulici, niti naručujemo hranu, ne kupujemo sokove, grickalice i slično, a desi se po neki burek", napisao je jedna korisnik. Kako je Srpkinja koja je postavila sporno pitanje kasnije napisala, iskreno veruje da troši previše na ishranu i to čak 35 000 na nju samu, a pritom ne jede posebnu hranu, niti naručuje dostavu. Korisnici su joj zatim savetovali da racionalno raspoređuje obroke i sprema hranu, kao i da je ne baca. A samo u Srbiji se baci oko 108 kilograma hrane po stanovniku, dok je dalje istraživanje pokazalo da četvoročlana porodica godišnje baci 432 kilograma hrane. Prema rečima i iskustvu većine, dosta para se potroši upravo na grickalice, slatkiše i slične namirnice.

"Živela sama i do letos je mesečni prosek potrošnje na hranu iznosila 22 000 dinara. Trudim se što više da kuvam, a gotova jela kupujem ponekad, slabije trošim na izlaske i dostave, a svaka tri dana recimo desi se neka hrana u gradu", napisala je jedna žena, dok je jedan muškarac rekao da izdvaja od 35 do 50 000 dinara mesečno samo za sebe, što je na dnevnom nivou oko 1 200 do 1 600 dinara.

Kasirka, prodavnica
Kasirka
Foto: Profimedia/ilustracija

„Nema mnogo matematike tu: smrznuto kupuješ na meru jer je jeftinije, praviš jela koja nisu skupa, a mogu da se jedu više puta (paprikaš, pasulj, sarma) i pratiš akcije. To ti je to. Što se tiče „zdrave“ ishrane, nije preterano teško hraniti se zdravo. Jaja, pirinač, piletina i vrtiš krugove.“

Osim toga, evo još jednog "trika": ako ste krenuli po doručak, obratite pažnju na peciva u supermarketu, jer su takođe sveža i ukusna kao u pekari, a često dosta povoljnija. Ako primetite da ste se u poslednje vreme malo "zaneli" s šopingom, odložite karticu, a češće koristite keš - tako ćete efikasnije pratiti odliv novca.

 

Vremenska prognoza
Mist
6 Beograd