Utorak 20. feb 2024.
Sveta Velikomučenica Ekaterina Aleksandrijska

Devojke, slavimo Svetu Ekaterinu, POMOLITE SE na ovaj način - Molitva koja pomaže ukoliko želite da se udate

Foto: Srbija Danas,SPC
Prema predanju Isus je Ekaterini poklonio prsten zbog čega je odlučila da život posveti Bogu, širila je hrišćanstvo, zbog čega su je mučena i ubijena. Njene mošti čuvaju se na Sinaju.

Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra proslavljaju Svetu Velikomučenicu Ekaterinu Aleksandrijska koja je ranohrišćanska mučenica i svetiteljka s kraja 3. veka.

Prema predanju, u jednoj svojoj viziji Isus Hrist joj je darovao prsten, što je ona protumačila kao znak da svoj život treba da posveti Bogu. Bila je vrlo obrazovana, i veoma je dobro poznavala grčku filozofiju, medicinu, retoriku i logiku.

Prema predanju, car Maksencije je jednom prilikom pozvao 50 mudraca i organizovao raspravu u kojoj bi se raspravljalo o veri. U toj raspravi Ekaterina je odnela pobedu, a car Maksencije je kao kaznu naredio da se svih 50 mudraca spale. Pred smrt, na Ekaterinin nagovor, ovi mudraci su primili hrišćanstvo i ispovedili se.

POP ne nosi MANTIJU, već SAMO ONI! SVEŠTENIČKE ODEŽDE nisu samo CRNE, svaka boja ima svoju SIMBOLIKU i određena je ČINOMsveštena lica

POP ne nosi MANTIJU, već SAMO ONI! SVEŠTENIČKE ODEŽDE nisu samo CRNE, svaka boja ima svoju SIMBOLIKU i određena je ČINOM

U pitanju je GREH PREDAKA - Kada vam NE IDE u ŽIVOTU iz nepoznatog razloga, URADITE OVO, savetuje svešteniksveće

U pitanju je GREH PREDAKA - Kada vam NE IDE u ŽIVOTU iz nepoznatog razloga, URADITE OVO, savetuje sveštenik

Ekaterina je bila uhvaćena, mučena i pogubljena u svojoj 18. godini, 24. novembra 305. godine. Po predanju, prilikom pogubljenju, iz njenog tela poteklo je tada mleko umesto krvi.

Sveta Velikomučenica Ekaterina Aleksandrijska
Sveta Velikomučenica Ekaterina Aleksandrijska
Foto: Youtube printscreen Телевизија Храм/SPC

Njene mošti čuvaju se na Sinaju. Manastiru Svete Katerine sveti kraljevi Dragutin i Milutin darivali su brojne poklone koji se čuvaju u manastirskom muzeju i biblioteci. Krajem XIV veka iguman Sinajskog manastira bio je Srbin, Joanikije.

Prema pravoslavnoj tradiciji postoji verovanje da se ovoj svetiteljki mole devojke koje žele da upoznaju ljubav svog života. Potrebno je moliti se svake večeri tokom 40 dana i želja će biti uslišena.

"Vrlinama kao svetlošću sunčanom si prosvetila neverne mudrace, i kao presvetli Mesec noćnim putnicima, odagnala si tamu neverja, i caricu si uverila, i zajedno sa njom i mučitelja si izobličila, bogozvana nevesto, blažena Ekaterina. Sa željom si došla u nebeski Dvorac ka prekrasnom Ženiku Hristu, i od Njega si carskim vencem uvenčana: Njemu sa Anđelima predstojeći, moli se za nas, koji slavimo preslavnu uspomenu tvoju.”

 

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
7 Beograd