BEGOVA ČORBA: Bosansko tradicionalno jelo bogatog ukusa, a tajna ove čorbe je BAŠ u ovom sastojku
Glavni sastojak ove čorbe je bamija, koja daje jelu prepoznatljiv gust karakter.
Begova čorba je jedno od najpoznatijih jela bosanske kuhinje, sinonim za bogatstvo ukusa i tradicije, a u kombinaciji sa piletinom i povrćem čini ovu čorbu bogatim hranljivim materijama i izuzetno zasitnom.
Zbog svoje gustine i kremaste strukture, Begova čorba može biti i samostalan obrok, a priprema je vrlo jednostavno.
Sastojci
- 2 pileća bataka
- 3 srednje šargarepe
- 1/4 koren celera
- 1 crni luk
- 3 bela luka
- 20 zrna bamije
- 1 kašika soli i vegete
- Malo bibera
- 1 vezica peršuna
- 2 l vruće vode
- 20 g margarina
Za gustinu
- 1 jaje
- 3 kašike kisele pavlake
- 1 kašika brašna
Na istopljeni margarin propržite piletinu, oko 5 minuta sa obe strane. U meso dodajte povrće i vodu, da prekrije sastojke. Sve poklopite i kuvajte na laganoj temperaturi oko 1 sat.
Odvojite piletinu i povrće, a tečnost procedite i dodajte 1 litar vruće vode i stavite da se kuva dok ne provri.
Bamije potopite u malo tečnosti koja se kuva, da omekša. Meso i povrće usitnite.
Polovinu povrća stavite u blender i izblendajte. Drugu polovinu dodajte u proključalu vodu, a zatim dodajte izblendanu smesu i sve dobro promešajte.
Za gustinu čorbe, pomešajte sastojke u jednu posudu i dobro umutite. Kada se smesa sjedini, dodajte u čorbu i nastavite sa mešanjem.
U čorbu dodajte začine, bamije i sitno iseckano meso i promešajte da se smesa sjedini. Zatim, ostaviti da se kuva dok čorba ne proključa. Kada proključa, smanjite temperaturu i nastavite sa kuvanjem još 15 minuta.
Čorbu možete odma poslužiti, ali je bolje poslužiti kada se malo prohladi.
Detaljnije o načinu pripreme možete pogledati na videu Moj Kutak.