Sreda 29. nov 2023.
kašalj

Doktorka tvrdi da SVI REDOM pravimo OVU VELIKU GREŠKU kada imamo ŠLAJM U GRLU: Ovo je PRVA POMOĆ

Foto: Shutterstock
Sezonska prehlada i grip postaju sve učetaliji sa dolaskom jeseni i hladnih dana, a upaljeno, bolno grlo i šlajm su najčešći pratioci ovih boljki. Većina nas se praktično refleksno trudi da pročisti grlo kašljucanjem, ali je doktorka Ina Husain upozorila da to nije najbolji potez.

Sekret koji je prisutan u disajnim putevima zahteva lečenje, jer njegovo zadržavanje može da dovede do većih komplikacija, uključujući bronhitis i upalu pluća.

Centar za kašalj se nalazi u mozgu. Aktivira se usled nadražaja od strane virusa ili različitih alergena, a kada je u pitanju prehlada ili grip, skoro da je neizostavan.

DIJETA ZBOG KOJE CECA IMA DEVOJAČKU KILAŽU U PETOJ DECENIJI: Vrlo je jednostavna, dve namirnice su ključne

DIJETA ZBOG KOJE CECA IMA DEVOJAČKU KILAŽU U PETOJ DECENIJI: Vrlo je jednostavna, dve namirnice su ključne

VODNJIKA – LEKOVITO PIĆE NAŠIH PREDAKA: Sada je pravo vreme da ostavite VOĆNU TURŠIJU koja ima ISCELITELJSKU MOĆ

VODNJIKA – LEKOVITO PIĆE NAŠIH PREDAKA: Sada je pravo vreme da ostavite VOĆNU TURŠIJU koja ima ISCELITELJSKU MOĆ

Doktorka Husein koja je popularna na društvenoj mreži TikTok redovno daje javnosti praktične i korisne informacije vezane za zdravlje

Nedavno je publiku obavestila da je njen najgledaniji video u 2021. bio onaj u kome upozorava da je pročišćavanje grla kašljanjem zapravo kontraproduktivno, iako većina nas upravo to radi kad oseti da muku muči sa šlajmom, odnosno sluzi izlučenoj od strane respiratornog sistema.

Doktorka je objasnila da pokušajima da kašljem izbacimo šlajm možemo samo da pogoršamo situaciju tako što ćemo iziritirati grlo.. Ovo se najpre odnosi na kontinuirano "khm-khm" kašljucanje, a ne na žestoko iskašljavanje koje je ponekad neophodno.

Stručnjaci sa Univerziteta Teksas savetuju pojačanu hidrataciju kako bisze smanjii potrebu za čišćenjem grla, te tvrde da svaki put kad osetite poriv da kašljanjem izbacite sluz treba da popijete malo vode. Dr Husein dodaje i da možete da pokušate metod tihog kašljanja, odnosno nešto poput dahtanja ili izbacivanja vazduha iz grla na suvo bez suvišnog naprezanja.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
-1 Beograd