Skip to main content
turšija

VODNJIKA – LEKOVITO PIĆE NAŠIH PREDAKA: Sada je pravo vreme da ostavite VOĆNU TURŠIJU koja ima ISCELITELJSKU MOĆ

Foto: YouTube printscreen/Kuhinja, slana i slatka!
Eliksir mladosti i najbolje sredstvo protiv mamurluka

Vodnjika je jedno od najstarijih zdravih pića naših predaka. Pravi se od šumskih plodova i divljeg voća. Zbog svojih lekovitih svojstava cenjena je od davnina, a postoji jednostavan recept kako da je napravite sami.

Pravi je eliksir mladosti. Ako redovno pijete ovaj zdravi fermetisani napitak kažu da možete doživeti duboku i lepu starost, posebno ako za vodnjiku birate divlje plodove, koji rastu na nezagađenim područjima.

Vodnjika (ili kako je neki zovu venovača) je puna enzima, minerala i vitamina, a obično je pripremaju u oktobru i novembru. Ovaj napitak je vrlo zdrav, jer se obično priprema od divljeg bobičavog voća, koje je bogato vitaminom C i antioksidantima.

Napravite JESENJI NAPITAK: CIMET je obavezan, a rešava vas bakterija, gljivica i ČISTI OD TOKSINA (RECEPT)

Napravite JESENJI NAPITAK: CIMET je obavezan, a rešava vas bakterija, gljivica i ČISTI OD TOKSINA (RECEPT)

POZNATI GLUMAC POBEDIO RAK I KORONU, DVE GODINE BIO BOLESTAN: Imao sam teži oblik, ponovo sam na nogama!

POZNATI GLUMAC POBEDIO RAK I KORONU, DVE GODINE BIO BOLESTAN: Imao sam teži oblik, ponovo sam na nogama!

Jedan je od najvažanijih napitaka zimi, jer efektivno štiti od virusa, gripa i prehlada. Koriste je i kod problema sa mokrenjem, probavom (posebno zatvorom), iskašljavanjem… Ovaj napitak ubrzava metabolizam, dobar je i za one koji su na kuri mršavljenja, ali, prema nekim verovanjima, i za one koji se bore sa astmom. 

Kako se pravi vodnjika?

Potrebno je da prvo sakupite mnogo divljeg voća i šumskih plodova. Tu mislimo na drenjine, šipurak, kleku, divlje kruške (oskoruše) i jabuke, glog, trnjine, borovnice, … Pazite da je voće ubrano, prikupljeno sa nezagađenih područja. Dobro ga operite i očistite.

jabuka

Prema najjednostavnijem receptu: u čisto bure (poželjno sa česmicom na dnu) stavite prethodno pripremljeno voće, uspite filtriranu (li čistu izvorsku vodu). Obično ide oko 4 kilograma voća na 10 litara vode. Možete sve malo pritisnuti kamenom (prethodno pokriti čistom krpom ili mrežicom) da voće ne bi isplivalo na površinu. Sve pokriti krpom i ostaviti da ogrezne u vodi oko mesec dana na sobnoj temperaturi. Kada počne da “rezi”, da “kisi” možete je piti. Tada se obično pije razblažena sa vodom, jer je prejaka. Bure možete sada premestiti na hladno mesto.

Takođe, prilikom stavljanja voća i vode, možete dodati smeđeg šećera ili meda da biste ubrzali fermentaciju (već za 15-tak dana vodnjiku možete piti).

U vodnjiku možete dodavati vode (u bure), tako će vremenom biti sve blaža. (Koliko potrošite, toliko vode dodate). Najlepša je kada je jaka i kada je razblažite sa vodom i dodate malo meda.

 

Vremenska prognoza
Slaba kiša
20 Beograd