Skip to main content
pastile

Domaće pastile: Smirite upaljeno grlo pomoću ova dva sastojka (RECEPT)

Foto: Profimedia
Napravite ih sami, recept je veoma jednostavan.

Sezona gripa i prehlada je u punom jeku, a probleme sa upornim kašaljem treba nekako rešiti.

Ovo je jedan od NAJVAŽNIJIH lekova protiv gripa, a potpuno je BESPLATAN!

Nemojte trošiti novac na razne lekove, mnogo je zdravije, a i jeftinije da sami napravite pastile koje će smiriti vaše upljeno grlo.

OPREZ! Ovo su NAMIRNICE koje nam NE pomažu da se oporavimo od prehlade!

Ono što vam je potrebno za domaće pastile je:

  • 1 šoljica vode u koju se potopi lekovito bilje, sveže ili sušeno (kadulja, majčina dušica, koren sleza, kamilica i menta).
  • 1 /2 šoljica meda

med
Foto: Profimedia

Posatupak izrade:

Prokuvajte količinu vode koja stane u dve šoljice, pa u proključalu vodu dodajte odabrano bilje. Količina bilja zavisi od vas, ali jedna kašičica od svakog je najmanja količina koja će imati efekta. Ostavite bilje da se kuva bar 20 minuta, a zatim procedite.

U drugu posudu za kuvanje sipajte jednu šoljicu vode u kojoj se kuvalo bilje i 1/2 šoljice meda. Temperaturu namestite na srednju jačinu.

Mešajte sadržaj na toj temperaturi oko 30 minuta, odnosno dok ne dostigne 150 stepeni Celzijusa.

Menta
nana
Foto: Pixabay

Možete proveriti da li je smesa gotova tako što ćete uzeti jedan komadić i spustiti ga u ledenu vodu. Ako se odmah stvrdne , gotovo je.

Smesu prebacite u pleh namašćen kokosovim uljem i ostavite je da se ohladi sve dok ne postane moguće da je dotaknete i oblikujete kao pastile.

Tako oblikovane pastile prebacite na papir za pečenje da bi se u potpunosti ohladile, pa ih uvaljajte u prah šećer  kako biste sprečili da se slepe jedna za drugu.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd