few clouds
22°C
29.05.2024.
Beograd
eur
117.1153
usd
107.6427
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

DOMAĆI HLEB BOLJI NEGO IZ PEKARE: Jedan trik čini koricu posebno hrskavom, a unutra je mekan (RECEPT)

09.02.2022. 08:23
Piše:
Srbija Danas
hleb
hleb / Izvor: Foto: YouTube printscreen/Jelajelena Petrovic

Recept za najmekši domaći hleb koji svima uspeva, a jednostavno se sprema.

Hleb je posebno ukusan kada je tek pripremljen i kada cela kuća zamiriše na njega.

Za one koji se spremaju da umese hleb kod kuće treba da znaju da brašno treba da bude sobne temperature i treba da je prosejano, jer tako će biti rastresito i imaće bolju teksturu kad naraste.

KADA OSETITE BOL U RAMENU, ODMAH SNIMITE PLUĆA: Ovaj simptom može da ukazuje na NAJGORE, javite se lekaru

KADA OSETITE BOL U RAMENU, ODMAH SNIMITE PLUĆA: Ovaj simptom može da ukazuje na NAJGORE, javite se lekaru

OVO NIKAKO NE SMETE DA RADITE PRAZNOG STOMAKA: Jedan zdrav napitak pravi haos u telu ako ga ujutro pijete

OVO NIKAKO NE SMETE DA RADITE PRAZNOG STOMAKA: Jedan zdrav napitak pravi haos u telu ako ga ujutro pijete

Potrebno je:

  • 300 ml mleka ili vode
  • 15 gr svežeg kvasca
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašičica šećera
  • 500 gr brašna
  • soli

hleb
hleb / Izvor: Foto: Profimedia, YouTube printscreen/Jelajelena Petrovic

Priprema:

U mlako mleko rastvoriti kvasac, dodati šećer, promešati i sačekati da zapeni. Dodati u ulje brašno i so i sve rukama izmesiti ili mikserom.

Testo ne sme biti tvrdo, srednje, više mekše. Ako vam je testo tvrdo dodajte malo mleka. Obrađeno testo pokrijte kesom i krpom i ostavitie na toplom da se udvostruči. 

Istresti na sto koji ste pobrašnjavili i uviti ga u dužu  kiflu. Iseći testo na 6 jednakih  komada (izmeriti na vagu) pa ih rukama obraditi oblikujući loptice. 

Pokriti folijom i krpom da odmore 10 minuta. Malo rukama razvući testo kao manji tanjirić pa uviti u rolnicu da krajevi budu uži. Spojene krajeve spojiti. Ređati u pleh. 

hleb
hleb / Izvor: Foto: YouTube printscreen/Jelajelena Petrovic

Oštrim nožem ili novim žiletom malo zaseći hlebčiće na 5-6 mesta na površini pa pokriti i ostaviti da odmaraju 20 minuta. Žumance umutite sa kašikom mleka ( može i samo mleko) i premazati.

Posuti krupnom solju. Peći na 200 stepeni C oko 30-35 minuta Ako želite mekši hleb uvijte u krpu, ako želite hrskav ostavite samo da se ohladi. Najlepši miris domaćeg hleba.