Skip to main content
doktor

Sve više zaraženih! Imaš GNOJ U GRLU? Testiraj se na POLNU BOLEST: Boja ukazuje na infekciju

Foto: Shutterstock
Jedna od najstarijih bolesti koje su poznate čoveku.

Gonoreja je veoma česta polno prenosiva bolest i jedna je od najstarijih koje su poznate čoveku. Izazivač oboljenja je gram negativna bakterija Neisseria Gonnrohoeae koja se razmnožava u toplim i vlažnim delovima reproduktivnog sistema, uključujući grlić materice, matericu, jajovode žene kao i uretru kod muškaraca i žena. Takođe, moguć je razvoj bakterije u ustima, grlu, očnim kapcima i anusu.

"OTIŠLA SAM PO JOŠ JEDNU DOZU KONTRACEPCIJE kod ginekologa, a on mi je saopštio da sam u 28. NEDELJI TRUDNOĆE!" Mislila je da joj ciklus kasni zbog injekcija

"OTIŠLA SAM PO JOŠ JEDNU DOZU KONTRACEPCIJE kod ginekologa, a on mi je saopštio da sam u 28. NEDELJI TRUDNOĆE!" Mislila je da joj ciklus kasni zbog injekcija

Gledaj ga ovde i POLUDEĆE ZA TOBOM! Popularna TikTokerka otkrila trik na koji muškarci "otkidaju"

Gledaj ga ovde i POLUDEĆE ZA TOBOM! Popularna TikTokerka otkrila trik na koji muškarci "otkidaju"

Zabrinjavajuća činjenica je da je od januara do septembra prošle godine bilo 56.327 pozitivnih testova, u poređenju sa  46.541 u 2019., čime je oboren rekord u to vreme, piše The Sun.

Mnogi ljudi nikada ne dobiju simptome ove polno prenosive infekcije.

Stručnjaci strahuju da bi zaraza, koja se širi putem kože ili ustima mogla da postane rezistentna čak i na antibiotike.

Doktor Nacionalne zdravstvene službe za se*sualno zdravlje i medicinski direktor Prevente, doktor Džon Vajt rekao je: „ovo je najnoviji zabrinjavajući podatak koji ukazuje na nagli porast stope seksualno prenosivih infekcija.

Ukoliko se ne leči gonoreja može izazvati ozbiljne posledice po zdravlje uključujući pelvičnu inflamatornu bolest (PID), koja može voditi ka sterilitetu i pojavi ektopične (vanmaterične) trudnoće. Takođe, nelečena infekcija može dovesti do razvoja meningitisa i septikemije.

Koliko je česta gonoreja?

Po zastupljenosti, gonoreja je druga bakterijska polno prenosiva bolest, odmah iza hlamidije. Procenjuje se da na godišjnem nivou 62 miliona ljudi bude zaraženo gonorejom i to više žena nego muškaraca. Najzastupljenija je među adolescentima koji su promiskuitetni, češće menjaju partnere te su oni ciljna grupa skrininga na gonoreju. Veoma česta je udružena infekcija sa hlamidijom koja je prisutna u 25-40 odsto slučajeva zaraženih žena.

grlo
Foto: Profimedia

Kako se prenosi gonoreja?

Gonoreja se prenosi tokom vaginalnog, oralnog ili analnog polnog odnosa. Prenosi se i tokom vaginalnog porođaja sa majke na dete. Potpuno je netačno uvreženo mišljenje da se prenosi korišćenjem toaleta nakon što ga je posetila zaražena osoba jer ova bakterija zahteva posebne uslove pogodne za razvoj i razmnožavanje. Van tela može preživeti svega par sekundi ili minuta i ne može se naći na koži šaka, ruku ili nogu.

Svaka se*sualno aktivna jedinka može biti zaražena, a najrasprostranjenija je među adolescentima koji često menjaju se*sualne partnere.

Simptomi

Za razliku od većine polno prenosivih bolesti, simptome infekcije će pre primetiti muškarac nego žena. Potrebno je da prođe od 1 do 14 dana da bi se razvila simtomatologija uz napomenu da kod muškaraca ovaj period inkubacije može trajati i do 30 dana.

Muškarci češće primećuju simptome. Oni su najčešće karakteristični i počinju u vidu osećaja golicanja ili peckanja u uretri, češćeg i bolnog mokrenja. Kasnije erekcija može biti bolna i pojavljuje se beli ili žuti iscedak iz penisa koji postaje sve gušći kako bolest odmiče. U manjem broju slučajeva muškarci ne moraju osećati bilo kakve simtome oboljenja!

gonoreja
Foto: Shutterstock

Žene u više do 50 odsto slučajeva ne osećaju tegobe oboljenja, pa se njačešće javljaju pošto je partner primetio simpome infekcije. Ukoliko se jave, simptomi su nespecifični, slabije izraženi i javljaju se postepeno. U nekim se slučajevima javlja tek neznatan bol i pečenje pri mokrenju ukoliko je zahvaćena uretra. Ukoliko je zahvaćen grlić materice javlja se pojačani žućkasto-zelenkasti gnojni iscedak, guste konzistencije i neprijatnog mirisa.

Muškarci ili žene koji su imali analni odnos mogu imati gonokoknu infekciju rektuma koja je najčešće praćena svrabom, iscedkom ili krvarenjem iz ovog dela tela. Gonoreja se može naći i u usnoj duplji nakon oralnog odnosa sa inficiranim partnerom.

Zašto gonoreju treba shvatiti ozbiljno?

Nelečena infekcija može dovesti do ozbiljnih reproduktivnih problema ili drugih ozbiljnih zdravstvenih problema. Kao i sama infekcija i neke od komplikacija do kojih dovodi mogu proći bez uočljivih simptoma.

Ukoliko se ne leči gonokokna infekcija, dolazi do širenja infekcije sa grlića materice ushodno ka materici i jajovodima te razvoja pelvične inflamatorne bolesti (PID) u 10 do 40 odsto slučajeva. PID mogu, ali i ne moraju, pratiti simptomi kao što su: povišena telesna temperatura, grčevi i bolovi u donjem delu trbuha i karlice, bolovi tokom polnog odnosa. Nakon nelečene epizode PID-a može doći do stvaranja abscesa koji se teško tretiraju, zatim do stvaranja ožiljnog tkiva koje oštećuje jajovode sa posledičnim razvojem steriliteta i povećanim rizikom za razvoj ektopične (vanmaterične) trudnoće koja može životno ugroziti pacijentkinju.

Kod muškaraca, daljim razvojem oboljenja, infekcija se širi u mošnice i razvija se epididymitis tj. upala izvodnih kanala testisa u kojima spermatozoidi sazrevaju. Simptomi koji prate ovo oboljenje su otečeni i bolni testisi, a posledica koja može proisteći ukoliko se ovo stanje ne leči je neplodnost.

25-40 odsto obolelih od gonoreje ima udrženu infekciju s hlamidijom koja takođe može dovesti do ozbiljnih komplikacija. Adekvatna dijagnostika i terapija oba oboljenja je od izuzetnog značaja!

Nakon dužeg trajanja oboljenja infekcija se može proširiti i zahvatiti zglobove (najčešće koleno), moždane ovojnice (meningitis) ili srce (endocarditis) kod oba pola!

gonoreja
Foto: Shutterstock

Gonoreja i trudnoća

Tokom vaginalnog porođaja majka koja je zaražena može preneti gonoreju bebi. Najčešće, infekcijom budu zahvaćene bebine oči, zatim zglobovi ali može doći čak i do razvoja sepse. Izuzetno je važno što pre otkriti i lečiti infekciju ukoliko je prisutna kod trudnice!

Imunitet

Jednom lečena i izlečena infekcija ne dovodi do zaštite od infekcije u budućnosti jer se infekcijom ne stvara imunost na gonoreju. Zato je jako bitno pridržavati se mera prevencije oboljenja i koristiti zaštitu tokom polnog odnosa.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd