Skip to main content
kondom

Kondom ti nije dovoljan! Evo kako da se zaštitiš od opasne polne bolesti koja hara, izaziva ozbiljne komplikacije

Foto: Shutterstock
Nemoj ništa prepuštati slučaju i preduzmi nešto na vreme!

U Srbiju je pre godinu dana stigla HPV vakcina, biće dostupna u svim institutima za javno zdravlje, kao i u domovima zdravlja u Srbiji.  Preporuka za sve osobe koje su ranije sterarosne grupe je da se vakcinišu i time spreče infekciju koja može biti veoma opasna po zdravlje.

HPV VIRUS

Za nastanak karcinoma grlića materice je neophodno prisustvo HPV-a. Karcinom grlića materice se razvija isključivo pod uticajem HPV-a, ali prisustvo HPV ne mora usloviti pojavu karcinoma.

HPV
HPV
Foto: Profimedia

Nema karcinoma bez HPV-a, ali ima HPV bez onkološkog ishoda. Svako ko je seksualno aktivan (ili je bio seksualno aktivan) može dobiti HPV. HPV se prenosi polnim putem (seksualnim odnosima, analnim ili oralnim seksom).

Dijagnostika HPV-a?

Postoje dve uobičajene metode za određivanje tipa HPV DNK, a to su hibridno uzimanje (hybrid capture ii) i PCR metoda. Oba su jednako osetljiva i sasvim odgovarajuća za otkrivanje infekcije i praćenje postinterventnog stanja kod cervikalne intraepitalne neoplazije.  Testiranje se obavlja kod žena kod kojih rezultati PAPA testa pokazuju atipične ćelije sa prisustvom koilocitoze u brisu, vidljive promene na polnim organima i uvek kada se koristi citologija zasnovana na tečnosti. 

HPV
HPV
Foto: Profimedia

HPV virus izaziva promuklost

Iako se papilomi izazvani HPV virusom pojavljuju na genitalijama, vrlo često se mogu pronaći i na grlu zbog čega izazivaju promuklost i promenu boje glasa. 

HPV može izazvati rak

Izrasline koje se pojave na grlu su obično benigne, ali mogu izazvati rak. Simptomi su najčešće promuklost i bol tokom gutanaj. Ovi papilomi mogu se odraziti i na matericu i izavati takođe oboljenje. 

HPV se može preneti tokom oralnog seksa

Virus se prenosi i tokom oralnog seksa. Karcinom usta i grla su retki, ali se HPV virus prepoznaje kao faktor rizika. 

Pranje zuba smanjuje rizik

Istraživanja su pokazala da 56 posto ljudi sa boljom oralnom higijenom imaju manje šanse da virus u njihovom telu napravi veće probleme i oboljenja. Pod lošom oralnom higijenom se podrazumeva upala desni, zadah, zubi koji ispadaju.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd