light rain
19°C
28.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Ova HRANA Je prirodni IZVOR KOLAGENA - Uvrstite je u ishranu i koža će vam zasijati

01.03.2024. 08:40
Piše:
Srbija Danas
avokado
avokado / Izvor: Shutterstock

Kako bi koža bila negovana i glatka nije neophodna samo nega u vidu kozmetike, jako je bitno i kako se hranite.

Kada se radi o zdravlju, lepoti i mladosti danas su mnogi spremni izdvojiti dobar deo svog budžeta za čarobne formule zapakovane u skupe dodatke prehrani ili kreme. Dokazano je da kolagen pruža brojne dobrobiti, ali i da se na njegovu proizvodnju u telu može uticati i prirodnim putem.

Kolagen je najzastupljeniji protein u telu i stoga je važan za održavanje funkcija vašeg tela. Registrpovani dijetetičar i nutricionist Toni Kastiljo, objašnjava da je najbolji način razmišljanja o kolagenu "kao o lepilu koje drži stvari zajedno". To je glavni građevni blok tetiva, ligamenata, kostiju, mišića i kože. Takođe, telu pomaže i da se obnovi nakon povreda, posebno na mestima kao što su tetive, ligamenti i mišići.

Dobrobiti kolagena

Jača kosti Kosti su pune kolagena, ali kako starimo, protein počinje propadati. To može dovesti do smanjenja čvrstoće i gustoće kostiju. Unošenjem kolagena u svoju prehranu, možete uticati na određeni gubitak koštane mase i smanjiti rizik od problema povezanih s kostima, uključujući osteoporozu i prelome.

supa
supa / Izvor: Foto: Instagram printscreen/markojkon

Smanjuje bolove u zglobovima

 Kolagen radi zajedno s hrskavicom kako bi naši zglobovi pravilno funkcionirali. Tokom godina, kako se troši, može dovesti do ukočenosti i bolova u zglobovima i izložiti nas većem riziku od osteoartritisa. Dobra vest je da je utvrđeno da uzimanje kolagena smanjuje bolove u zglobovima kod fizički aktivnih ljudi. Takođe može poslužiti kao pomoć protiv bolova za osobe s postojećim problemima sa zglobovima.

Domaća PITA SA MESOM po bakinom receptu, a evo kako da kupovne kore izgledaju kao da ste ih razvlačili (VIDEO)pita sa mesom

Domaća PITA SA MESOM po bakinom receptu, a evo kako da kupovne kore izgledaju kao da ste ih razvlačili (VIDEO)

OPREZ - ako vidite ovakav KUPUS u radnjama i na pijaci, PAZITE: Pun je OTROVA i pesticidaKupus

OPREZ - ako vidite ovakav KUPUS u radnjama i na pijaci, PAZITE: Pun je OTROVA i pesticida

Poboljšava kožu 

Naša koža takođe sadrži kolagen koji joj daje elastičnost i hidrataciju dok smo mladi. Ali kako starimo, naša koža postaje opuštenija i naborana zbog smanjenja razine kolagena. Studije su pokazale da dodavanje više kolagena prehrani može povećati čvrstoću i hidrataciju kože, vidljivo smanjujući učinke starenja.

Utječe na zdravlje kose 

Kolagen se stvara s nekim od istih aminokiselina koje se koriste za izgradnju keratina, proteina koji čini našu kosu. Neka istraživanja ukazuju na to da konzumiranje više kolagena može pomoći zdravlju naše kose jer utiče na rast.

Jača mišićnu masu

Mišićno tkivo se sastoji od čak 10% kolagena. Kada se kolagen u našem telu počne razgrađivati, mogli bismo izgubiti mišićnu masu i potencijalno razviti stanje koje se zove sarkopenija (gubitak mišića povezan sa starenjem). Na sreću, studije su pokazale da dodaci kolagena, zajedno s povećanim unosom proteina i rutinskim vežbama otpora, mogu pomoći osobama sa sarkopenijom u izgradnji snage leđnih mišića.

supa
supa / Izvor: Foto: Youtube printscreen/Bokina kuhinja

Kako prirodno uticati na bolju proizvodnju kolagena?

Najučinkovitiji način je uravnotežena prehrana. Kada vaše telo proizvodi kolagen, ono koristi aminokiseline, vitamin C, cink i bakar.

Da biste dobili potrebne aminokiseline (Castillo posebno navodi prolin i glicin) možete jesti jaja, supu od kostiju, grašak i meso.
Za vitamin C birajte citrusno voće, bobičasto voće i papriku. Za cink i bakar jedite meso, školjke, orašaste plodove, celovite žitarice i grah.

No kada biste morali odabrati samo jedno jelo za povećanje nivoa kolagena, to bi definitivno trebala biti supa od kostiju. Kada dinstate goveđe, pileće ili riblje kosti u vodi, kolagen i drugi minerali prodiru u vodu, stvarajući ukusnu tekućinu bogatu hranjivim supstancama.