Skip to main content
meso

Otvorite ČETVORO OČIJU ako hranu kupujete na ulici! Ovih namirnica se morate POSEBNO ČUVATI (FOTO)

Foto: Shutterstock
Mikroorganizmi se lako prenose, zato budite oprezni

Tokom proleća i leta zbog visokih temperatura povećan je rizik za bezbednost namirnica životinjskog porekla, zbog čega je veterinska inspekcija, kako u Ministarstvu poljoprivrede kažu, pojačala nadzor na mestima gde je veći promet tih prehrambenih proizvoda.

Tokom kontrole dešava se da inspektori zateknu u prometu hranu koja se ne čuva u adekvatnim uslovima već je izložena visokim temperatura i atmosferskim uticajima. 

- U periodu sa visokim temperaturama hrana se mora čuvati na niskim temperaturama u takozvanom hladnom lancu - ističu u resornom Ministarstvu.

ZASENILA MLAĐE KOLEGINICE - Helen Miren pozirala sa poznatim glumicama, odevna kombinacija za desetku (FOTO)

ZASENILA MLAĐE KOLEGINICE - Helen Miren pozirala sa poznatim glumicama, odevna kombinacija za desetku (FOTO)

PROLEĆE DONOSI NOVU OPASNOST: Simptomi bolesti su veoma slični koroni, lekari izdali hitno upozorenje

PROLEĆE DONOSI NOVU OPASNOST: Simptomi bolesti su veoma slični koroni, lekari izdali hitno upozorenje

Navode da se posebna pažnja usmerava na objekte brze hrane, restorane i prodajna mesta u kojima postoje odeljenja za prodaju mesa i mleka, javne gradske pijace odnosno hale za prodaju mlečnih proizvoda i proizvoda od mesa, jaja, ribe... 

roštilj
Foto: Shutterstock

Na celoj teritoriji zemlje veterinarska inspekcija sprovodi inspekcijske nadzore planski, kontinuirano i redovno, a planovi nadzora se prave na osnovu analize rizika.

Analiza, objašnjavaju, između ostalog obuhvata vrstu i način proizvodnje, sezonski karakter određenih proizvoda, navike potrošača kao i rezultate prethodnih nadzora, dok se uzorkovanja obavljaju na osnovu usvojenog plana monitoringa, rezultata prethodnih nadzora, prijava potrošača.

Ističu da inspektori preduzimaju mere u svim situacijama kada se konstatuju nepravilnosti bilo da se radi o propustima u održavanju higijene, nepravilnoj manipulaciji hranom ili neadekvatnom čuvanju.

pijaca
Foto: Shutterstock

- U slučaju da se u prometu zateknu namirnice koje nisu bezbedne, veterinarska inspekcija, u skladu sa ovlašćenjima iz Zakona o veterinarstvu i Zakona o bezbednosti hrane, naređuje njihovo povlačenje iz prometa i neškodljivo uništenje u za to odobrenim objektima - navode u Ministarstvu.

Dodaju da se protiv subjekta koji je takvu namirnicu stavio u promet pokreće prekršajni postupak ukoliko se radi o fizičkom licu ili preduzetniku ili privredni prestup ukoliko se radi o pravnom licu.

Potrošačima savetuju da bi trebalo da se upoznaju sa svim elementima koji se nalaze na deklaraciji proizvoda pre donošenja odluke o kupovini i podsećaju da u skladu sa Pravilnikom o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane, deklaracija mora da sadrži sve elemente sa kojima bi kupac trebalo da bude upoznat. 

Apeluju na potrošače da hranu kupuju u registrovanim objektima, odnosno objektima koji su pod nadzorom veterinarske inspekcije, kako bi se izbegle posledice kupovine proizvoda nepoznatog porekla i da ukoliko u prometu primete bilo kakve nepravilnosti proizvoda ili sumnju u njegovu bezbednost, to prijave nadležnim inspekcijama. 

meso
Foto: Shutterstock

- Lako kvarljive proizvode životinjskog porekla trebalo bi kupovati samo u objektima i prodajnim mestima gde se oni čuvaju u rashladnim uređajima, a obavezno treba proveriti datum proizvodnje i rok upotrebe - ističu u Ministarstvu.

Osim toga savetuju da u kućnim uslovima treba odvajati sirove namirnice od kuvane hrane jer se mikroorganizmi lako prenose.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd