Skip to main content
Salata od liganja

I HRANA I LEK: Ova biljka se smatra prirodnim ANTIBIOTIKOM i odlična je za SALATU

Foto: Profimedia
Puna minerala i vitamina.

Iako se u svetskoj kuhinji koristi već decenijama, rukola je poslednjih nekoliko godina postala pravi hit u domaćoj ishrani. Reč je o mediteranskoj samonikloj zeljastoj biljci iz porodice brokolija, kupusa, kelerabe, kelja...

ZA SVE ONE KOJE NEMAJU VREMENA: Predlozi za “last minute” DORUČAK!

Ima blago-gorak ukus i za razliku od divlje, kultivisana rukola je krupnija i nije gorka. Bogata je vitaminom C, karotenom, vitaminima B-kompleksa, pektinom, kalcijumom, fosforom, gvožđem, magnezijumom, kalijumom i bakrom.

Ovih 5 namirnica je sve što vam SADA TREBA: Čine ono o čemu svaka žena mašta

Sastoji se uglavnom od vode i ima dosta ugljenih hidrata i belančevina. Sadrži aktivne sastojke koji imaju antikancerogena svojstva, pozitivno utiče na zdravlje i smanjuju rizik od mnogih bolesti. Rukola je posebno značajna u prevenciji raka dojke.

rukola
rukola
Foto: Profimedia/ilustracija

Šta leči rukola

Ova biljka ima brojna lekovita svojstva. Stručnjaci ističu da rukola čuva srce, smanjuje rizik od mnogih bolesti i sadrži materije koje imaju antikancerogena svojstva. Smatra se prirodnim antibiotikom, reguliše varenje, koristi se za lečenje čira, osteoporoze, hroničnog zatvora, prehlade i kašlja.

Salata
Foto: Profimedia

Osim toga, rukola čisti krv, pospešuje lečenje bolesti jetre i smanjuje rizik od raka dojke. Bez obzira na to što ima specifičan ukus, najbolje je da se konzumira presna, u salatama, mada zadržava lekovita svojstva i pri kuvanju.

Ostavite CIGARETE pomoću ovog TRIKA, a za to vam je potrebno svega 10 DINARA (RECEPT)

Kako da koristite rukolu u kuhinji

Rukola je na pijacama prisutna od maja do oktobra, a njena tamnozelena boja listova ukazuje na to da je sveže ubrana. Najbolje je da se iskoristi odmah posle nabavke jer stajanjem gubi hranljive sastojke, posebno vitamin C.

Čiča Arsa oživljava mrtve i 15 dana NAKON SMRTI: Beograđanin poručio da nema prepreke ako se ispuni OVAJ USLOV

Čuvajte je u frižideru, u hermetički zatvorenoj posudi, najduže tri dana.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
9 Beograd