Skip to main content
jabuka

JETRA OVO TEŠKO PODNOSI - Obratite PAŽNJU na ove tri stvari pri kupovini JABUKA, odmah se primeti

Foto: Profimedia
Obložene su ovim sastojkom kako bi duže trajale u zimskom periodu!

Da bi voće duže trajalo u zimskom periodu, ono se tretira parafinom koji nastaje preradom ulja. Problem sa ovim sastojkom jeste što se teško obrađuje, čak ni jetra nije u stanju da rastvori ovu lepljivu masu.

Parafin se najčešće koristi za jabuke, zato je veoma važno da naučite kako da odaberete najbolje primerke i minimalizujete štetno dejstvo ovog sastojka.

Evo na šta treba da obratite pažnju pri kupovini:

Napravite ČOKOLADNU TORTU po BAKINOM receptu: Potrebno vam je par sastojaka, priprema se BRZO i lako (VIDEO)

Napravite ČOKOLADNU TORTU po BAKINOM receptu: Potrebno vam je par sastojaka, priprema se BRZO i lako (VIDEO)

NUTRICIONISTA OTKRIVA: Ovo je najbolji DORUČAK za MRŠAVLJENJE, sve što je potrebno, hranljiv je i NE GOJI

NUTRICIONISTA OTKRIVA: Ovo je najbolji DORUČAK za MRŠAVLJENJE, sve što je potrebno, hranljiv je i NE GOJI

Proverite da li je jabuka oštećena

Jabuka je već pokvarena ako se na njenoj površini vide trule, tamnosmeđe fleke koje su veoma meke na dodir. Međutim, manje mrlje ili izbledela kora uopšte ne znače da je jabuka "loša", već je to prirodna karakteristika zrelog voća.

Nežno obrišite mesto gde je sumnjiva mrlja i uverite se da li je zaista reč o truleži, a ne prljavštini. Tragovi od udarca mogu da budu manji i plitki, pa neće biti problem da se odstrane nožem. Ali ako na jabuci postoji veliko udubljenje ili veća meka površina, onda je najverovatnije trula i to ne samo na površini.

devojka, voće
voće
Foto: Profimedia

Obratite pažnju na boju

Preterano svetla boja jabuke je znak za upozorenje, jednako koliko i kada je “savršeno” ujednačena. Sve to ukazuje da je voće podvrgnuto snažnom hemijskom tretmanu. Zbog toga je najbolje da odaberete plodove koji nisu previse svetli, koji su zapravo manje atraktivni na oko, ali izgledaju prirodnije, prenosi novi.ba.

Pregledajte koru voća

Kora jabuke ne samo da je čvrsta, već i suva i ne treba da bude lepljiva. Ovo je pokazatelj da voće nije tretirano voskom ili parafinom. Postoji nekoliko jednostavnih načina da uklonite parafin. Najlogičnije je da skinete koru. Drugo, voće možete da stavite u posudu, sipate vodu i ostavite da tako odstoji sat vremena. Na ovaj način će se rastvoriti štetne materije na površini. I na kraju, možete da navlažite salvetu jabukovim sirćetom ili limunovim sokom i prebrišete voće.

 

Vremenska prognoza
Fog
17 Beograd