Subota 09. dec 2023.
uvo

Uvo može da se ZAPUŠI i VAN VODE! Znoj može dovesti do TEŠKE INFEKCIJE, ako se ne izbaci potpuno - evo kako to da uradite

Foto: Shutterstock
Plivačima se češće događa ovo stanje, ali može nastati i kao posledica znojenja

Zaglavljivanje vode u uhu je čest problem nakon plivanja - ali malo ljudi zna zašto se to dešava i kako je izvući.

Problem može dovesti do ozbiljnijih problema, uključujući bolne infekcije. Dr Kristi Demejson, sa Univerziteta Severne Karoline, kaže da vam voda ili znoj mogu curiti u uvo u bilo kom trenutku, čak i ako ne kročite u bazen.

KO PEVA, ZLO NE MISLI! Doktor otkriva zašto bismo trebali da se prepustimo OMILJENOJ PESMI BAR 5 MINUTA dnevno

KO PEVA, ZLO NE MISLI! Doktor otkriva zašto bismo trebali da se prepustimo OMILJENOJ PESMI BAR 5 MINUTA dnevno

SALO NA STOMAKU ukazuje da je "MEHANIZAM ZA PREŽIVLJAVANJE" aktiviran - Doktor savetuje kako da ga "ISKLJUČITE" i smršate BEZ DIJETE

SALO NA STOMAKU ukazuje da je "MEHANIZAM ZA PREŽIVLJAVANJE" aktiviran - Doktor savetuje kako da ga "ISKLJUČITE" i smršate BEZ DIJETE

- Kad god idete na plivanje ili ako stavite slušalice ili čak slušne aparate, te stvari vam mogu zarobiti tečnost u uhu.

Tečnosti lako ulaze i izlaze iz vaših ušiju kada se tuširate ili plivate. Međutim, voda povremeno može doći do vašeg ušnog kanala i zaglaviti se.
Cev koja povezuje spoljašnji deo vašeg uha sa bubnom opnom je u obliku slova S i voda se može zaglaviti iza krivina.

- Ovo je posebno često, ako ste rođeni sa malim ušnim kanalom, rekla je ona.

Voda može da se zaglavi i iza ušnog voska, što sprečava narandžastu prljavštinu da obavlja svoj normalan posao održavanja kiselosti uha.

Kiselost obično pomaže u sprečavanju bakterija - ali nagomilavanje vode može učiniti vaše uši alkalne, što vas stavlja pod veći rizik od infekcije.

- Plivačevo uvo je fensi način da se kaže infekcija spoljašnjeg ušnog kanala. Stanje - medicinski poznato kao otitis ekterna - pogađa oko jedne od 10 osoba tokom života i pet puta je verovatnije kod redovnih plivača.

voda u uhu
Foto: Shutterstock

Uzrokuje crvenilo i otok u ušnom kanalu, kao i bol, svrab, iscedak i privremeni gubitak sluha u nekim slučajevima.

Ovi simptomi mogu da traju nekoliko meseci ili duže bez lečenja, a mogu potrajati i nekoliko nedelja i lečiti se samo kapima za uši, prema NHS.

Da biste to sprečili, stručnjaci savetuju da izbegavate da koristite pamučne štapiće ili da nepotrebno stavljate bilo šta drugo u uši - uključujući prste.

Takođe možete koristiti čepove za uši ili kapu za plivanje da pokrijete uši dok plivate. Ako vam se zaglavi u ušima, važno je da ga izvadite čim završite sa vežbanjem da biste smanjili rizik od infekcije.

6 najboljih načina da izbacite vodu iz uha

1. Koristite fen za kosu

Upotreba fena za sušenje može pomoći da se voda ispari unutar ušnog kanala - ali vodite računa da ga stavite na najnižu temperaturu.

- Najlakši način je da stavite fen za kosu na nisku postavku, a zatim nežno osušite uči.

2. Pomerite ušnu resicu

Nežno povucite ušnu resicu i nagnite glavu prema ramenu da biste istresli vodu iz uha. Ako ovo ne uspe, pokušajte da zatresete glavom sa jedne na drugu stranu.

3. Lezite na bok

Gravitacija može pomoći da se voda isprazni iz uha.

Pokušajte da ležite na boku sa peškirom oko glave koji će uhvatiti kapljice za nekoliko minuta.

4. Napravite vakuum

Ako to ne uspije, možete pokušati da ga isisate tako što ćete napraviti vakuum svojim rukama.

Nagnite glavu kao i ranije i stavite dlan na uho da biste ga čvrsto zatvorili. Gurajte ruku napred-nazad, spljoštite je i sakupite je da biste stvorili vakuum.

uvo
Foto: Shutterstock

5. Kapi za uši

Lekar vam može propisati kapi za uši nakon plivanja.

Opcije bez recepta takođe mogu omekšati ušni vosak, pomažući da voda pobegne.

6. Više vode

Iako je uzrok problema, više vode takođe može biti rešenje. Ako dodate nekoliko kapi vode u uvo dok ležite i sačekate pet sekundi, sve bi trebalo da izađe kada se okrenete.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
5 Beograd