clear sky
24°C
20.05.2024.
Beograd
eur
117.1131
usd
107.611
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

DOBRO JE ZNATI

PČELARI OTKRIVAJU kako da odmah prepoznate PRAVI MED: Uz ove jednostavne trikove otkrijte da li je u pitanju veštački

10.05.2024. 10:51
Piše:
Srbija Danas
Med
Med / Izvor: Shutterstock

Bilo da ste bolesni ili želite da ojačate imunitet, zasladite se ili pak pripremite dijetalni napitak, med je idealna namirnica. Bogat vitaminima i mineralima, sa antiupalnim svojstvima, svakako bi trebalo da ga imate u kući.

Ipak, malo je onih koji pouzdano znaju da izaberu pravi med, čist i prirodan.

Ovo su neki od trikova koje većina pčelara deli sa svojim kupcima.

1. Protrljajte malo meda između kažiprsta i palca. Nešto meda će upiti koža jer je čist med dobar za nju. Prirodni med nije lepljiv, a ako je ono što utrljate lepljivo, znači da u njemu ima šećera ili veštačkih zaslađivača.

2. Stavite nekoliko kapi meda na papir. Čist med dugo neće probiti papir jer ne sadrži vodu.

3. Stavite malo meda kod mrava. Pčele instinktivno grade košnicu na drveću i među stenama. One stavljaju med kako bi se zaštitile od štetočina poput mrava. Mravi neće dirati prirodni med.

4. Napunite čašu vode i dodajte kašičicu meda. Čist med će se zgrudvati i spustiti na dno, a lažni će početi da se otapa.

5. Namažite med na krišku hleba. Prirodni med će stvrdnuti hleb za nekoliko minuta, a voda iz veštačkog će ga navlažiti.

Med
Med / Izvor: Shutterstock

6. Od pravog meda imaćete osećaj bockanja u ustima pre nego što ga progutate.

7. Imitacija meda će ostati glatka kao sirup, bez obzira koliko dugo se čuva, dok će se pravi med vremenom kristalizovati.

8. Vrh šibice umočite u med i pokušajte da je zapalite. Prirodni med neće smetati da se šibica zapali. Lažni med ima vode, pa će sprečiti paljenje.

Srbija Danas/Informer/Prenela: T.O.