shower rain
12°C
04.05.2024.
Beograd
eur
117.1117
usd
109.3684
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

KOKICE smanjuju RIZIK OD DEMENCIJE? Nova STUDIJA došla je do zaprepašćujućih rezultatata - "ŽITARICE utiču na KOGNITIVNE FUNKCIJE"

24.11.2023. 14:02
Piše:
Srbija Danas
kokice
kokice / Izvor: Profimedia

Nakon što su kameni mlinovi za preradu žitarica zamenjeni modernijom tehnologijom u 19. veku, čovek je postepeno počeo da isključuje žitarice od celih žitarica iz svoje ishrane i počeo da konzumira sve veće količine rafinisanog, belog brašna. Ipak, nova studija sprovedena u Americi došla je do zaprepašćujućih rezultata koji idu u prilog činjenici koliko su žitarice zdrave i da čak mogu pomoći kod demencije. Istraživači zato savetuju svima da jednu bar jednu kesicu kokica dnevno

Ljudi koji jedu pakovanje kokica dnevno mogu imati manje šanse da obole od demencije, pokazuje studija.

Istraživači sa Univerziteta Raš u Čikagu došli su do otkrića nakon što su šest godina pratili 3.300 ljudi i testirali njihovu spoznaju. Otkrili su da su oni koji su jeli 85g ili više celih žitarica - kao što su lagano slane kokice, kinoa ili žitarice - imali manje kognitivnih smanjenji u poređenju sa onima koji nisu jeli tu hranu.

Ovo su DORUČKOVALI najdugovečniji i NAJPAMETNIJI SRBI! Evo šta su svako jutro jeli Patrijarh Pavle, Nikola Tesla i Vladeta JerotićNikola Tesla, patrijarh Pavle, Vladeta Jerotić

Ovo su DORUČKOVALI najdugovečniji i NAJPAMETNIJI SRBI! Evo šta su svako jutro jeli Patrijarh Pavle, Nikola Tesla i Vladeta Jerotić

Stručnjaci tvrde da nikada ne bi trebalo da SPAVAMO u OVOJ POZI - Kiropraktičar ističe da ona "UNIŠTAVA KIČMU" i OPTEREĆUJE SRCEumor

Stručnjaci tvrde da nikada ne bi trebalo da SPAVAMO u OVOJ POZI - Kiropraktičar ističe da ona "UNIŠTAVA KIČMU" i OPTEREĆUJE SRCE

Cela zrna su veoma bogata vlaknima, koja usporavaju unos šećera u krvotok.

Ovo sprečava skokove šećera, koji mogu izazvati plak u arterijama i upalu što povećava rizik od demencije.

Studija dolazi nakon što su istraživači otkrili da jedenje samo jedne činije pahuljica dnevno može povećati rizik od raka usta i grla za čak 25 odsto.

Više od 400 000 Srba ima demenciju prema nezvaničnim podacima, ali se očekuje da će se ta brojka više nego udvostručiti u naredne dve decenije.

Za studiju, objavljenu danas u Neurologiji, naučnici su analizirali podatke od 3.300 odraslih koji su u proseku imali 75 godina i nisu imali demenciju.

Svi su učestvovali u Čikaškom projektu zdravlja i starenja, koji je pratio 10.000 ljudi od 1993. do 2012.

Ispitivani su svake tri godine o tome koliko često jedu žitarice od celih žitarica, a takođe su zamoljeni da odrade kognitivne testove i testove pamćenja koji su uključivali zadatke kao što su liste reči, pamćenje brojeva i ispravan redosled pojmova.

Učesnici su zatim podeljeni u pet grupa na osnovu broja celih žitarica koje su konzumirali i upoređeni su njihovi kognitivni rezultati.

kokice
kokice / Izvor: Profimedia

Ovo je bilo iz grupe u kojoj su odrasli konzumirali manje od pola porcije - ili oko 14g - celog zrna dnevno do onih koji su konzumirali tri porcije ili više.

Smernice o ishrani za Amerikance preporučuju najmanje tri porcije hrane od celog zrna dnevno, pri čemu je jedna porcija ima 28gr.

Nakon prilagođavanja faktorima kao što su starost, pol, obrazovanje i pušenje, istraživači su otkrili da su oni koji su jeli tri porcije ili više celih žitarica dnevno imali sporiju stopu kognitivnog pada od onih koji su jeli manje.

Kognitivni pad je rani znak demencije. Takođe su otkrili da crni učesnici češće jedu više celih žitarica od belih učesnika.

Od crnih učesnika, 68 procenata je izjavilo da jede više od jedne porcije celih žitarica dnevno. Poređenja radi, među belim učesnicima ovo je palo na 38 procenata.

Istraživači nisu bili sigurni zašto jedenje celih žitarica smanjuje rizik od demencije, ali su rekli da bi to moglo biti povezano sa načinom na koji pomaže u regulisanju šećera u krvi ili zdravlju creva.

Žitarice pomažu da se smanji rizik od upale i oštećenja krvnih sudova, rekli su, što može povećati rizik od razvoja demencije.

Ljudi koji jedu žitarice od celih žitarica takođe imaju veću verovatnoću da se pridržavaju zdravog načina života - redovno spavanje ili više vežbanja, što takođe pomaže u smanjenju rizika od demencije.

žitarice
žitarice / Izvor: Shutterstock

Studija je bila posmatračka i nije mogla da dokaže da samo jedenje kokica smanjuje rizik od demencije.

Takođe nisu uzeti u obzir prelivi koji se stavljaju na kokice, kao što su puter i šećer, koji mogu povećati rizik od demencije i rizik od gojaznosti.

Ograničenja studije uključuju dijete koje su sami prijavljivali, a učesnici nisu morali da podnose dokaze o tome koje su integralne žitarice konzumirali.

Dr Ksiaoran Liu, epidemiolog koji je vodio istraživanje, rekao je: - S obzirom da Alchajmerova bolest i demencija pogađaju milione Amerikanaca, pronalaženje načina za prevenciju bolesti je visoki prioritet javnog zdravlja.

- Uzbudljivo je videti da ljudi potencijalno mogu da smanje rizik od demencije povećanjem unosa celih žitarica za nekoliko porcija dnevno.