Skip to main content
krv

RAK ŽELUCA, TROMBOZA, problemi sa SRCEM: Krvna GRUPA OTKRIVA kojim ste BOLESTIMA podložni, kažu stručnjaci

Foto: Shutterstock
Ovo su im slabe tačke!

Važno je znati koja je vaša krvna grupa, a posebno u situacijama koje zahtevaju hitnu medicinsku negu i reakciju.

Postoji osam glavnih krvnih grupa: A+, A-, B+, B-, O+, O-, AB+ ili AB-.

Stručnjaci kažu kako vam krvna grupa može otkriti kojim ste bolestima podložni. 

Blizance MUČI GLAVOBOLJA i nervoza, Vaga da obrati PAŽNJU na PLUĆA - Horoskop za SUBOTU je TU, pogledajte šta vam poručuje

Blizance MUČI GLAVOBOLJA i nervoza, Vaga da obrati PAŽNJU na PLUĆA - Horoskop za SUBOTU je TU, pogledajte šta vam poručuje

REDAK PRIZOR: Marija Šerifović se skinula u BIKINI i pokazala preplanuli ten (VIDEO)

REDAK PRIZOR: Marija Šerifović se skinula u BIKINI i pokazala preplanuli ten (VIDEO)

Problemi sa srcem

Dobra je vest za osobe koje imaju grupu 0 da istraživanja pokazuju kako je rizik za razvojem bolesti srca za vas nizak. Stručnjaci nisu sigurni zašto, a neki misle kako se može  raditi o tome da druge krvne grupe jesu povezane s višim nivoom holesterola i proteina koji su povezani s nastankom krvnih ugrušaka.

krv
krv
Foto: Shutterstock

Rak želuca

A, AB, i B krvna grupa su podložnije ovoj bolesti od grupe 0. Posebno se to odnosi na grupu A kod kojih se češće primećuje rak želuca. Istraživači misle da je moguće da se radi o infekciji H. Pilori bakterijom koja se češće javlja kod grupe A. Ta se bakterija često nalazi u stomaku i može uzrokovati upale i čireve. 

Pamćenje

Mala je studija provedena koja je pokazala da osobe koje često imaju probleme s pamćenjem su one s AB grupom.

Rak gušterače

Ako ste grupa A, AB, ili B imate veći rizik. Molekule u krvi grupe A i B pomažu bakteriji H. Pilori da raste i razvija se u crevima. Za ove grupe postoji veći rizik od raka gušterače.

Stres

Stres povećava nivo kortizola u krvi, hormona stresa. Osobe koje imaju krvnu grupu A imaju i povišene razine kortizola. Možda vama jednostavno pada nešto teže.

Malarija

Krvna grupa 0 može pomoći da se oduprete ovoj bolesti, a ona je uzrokovana ugrizom komarca. Parazitu je teže da se nastani ako imate krvnu grupu 0

krv
krv
Foto: Shutterstock

Čir

Čir na želucu je jako bolna stvar i otežava svakodnevni život, a čini se da se  češće događa osobama koje imaju krvnu grupu 0. 

Krvni ugrušci

Venska tromboza je stanje kada se ugrušci stvaraju u dubinskim venama, na primer onima koji se nalaze u vašim nogama. Istraživanja pokazuju kako osobe koje imaju A, B ili AB grupu imaju i veće šanse da im se dogodi ovaj problem.

Daljina života

Šanse da ćete živeti dalje imaju oni s krvnom grupom 0. Stručnjaci misle kako je to posledica smanjenog rizika od bolesti srca i krvnih žila. 

Plodnost 

Vaša krvna grupa ne može predvideti kada ćete ostati trudni, ali može igrati ulogu. U jednoj studiji se pokazalo kako žene koje imaju manji broj zdravih jajnih ćelija češće imaju krvnu grupu 0, ali je potrebno još istraživanja kako bi se to dokazalo. 

krv
krv
Foto: Shutterstock

Dijabetes

Dijabetes tip 2 se češće događa osobama s krvnom grupom A i B, a stručnjaci i dalje nisu sigurni zašto te smatraju da je potrebno još dodatnih istraživanja.

Moždani udar

Vaš rizik za moždanim udarom raste ako imate krvnu grupu AB. Lekari misle da je to posledica podložnosti razvijanja krvnih ugrušaka. 

 

 

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd