Spremite posni GRAŠAK NA VODI - Ručak na kašiku za dane posta, sprema se za par minuta, brzo i ukusno
Ako želite da ovih dana izbegnete suvu hranu i konzumaciju previše hleba i testa, trudite se da uvek imate neko kuvano jelo na meniju i dosta salate.
Grašak je odličan izbor u vreme posta jer je veoma hranljiv, a uz dodatak krompira biće još bolji. Spremite ga i servirajte uz omiljeni hleb i neki posni namaz ili salatu.
Sastojci:
- 2 manje glavice luka
- 250 g graška (može i iz konzerve čak)
- 1 veći krompir
- 1-2 šargarepe(po izboru)
- so
- biber
- vegeta
Hladna zaprška:
- pola šolje vode
- oko 3 kašike brašna
- 1 kašika aleve paprike
Oljuštiti luk i iseći ga na kockice, osoliti, dodati vodu i staviti da se dobro skuva, a za to vreme pripremiti povrće (krompir, šargarepu i grašak).
Krompir i šargarepicu iseckati sitno na kockice, i staviti da se kuva sa lukom. Ukoliko je grašak iz kozerve, njega staviti malo kasnije, a ukoliko je svež, i njega odmah staviti u vodu i kuvati sa ostalim povrćem. Naravno dodati vegetu, biber, a kad je grašak skuvan, dodati hladnu zapršku.
U šoljici vode (sve zavisi od veličine šolje i željene gustine zaprške) umutiti vodu, brašno i alevu papriku, usuti u grašak i ostaviti još neko vreme na slabijoj vatri da se kuva. I ručak je gotov.
Za one koje vole, ukusno je i ukoliko pre sam kraj dodate kuvani paradajz iz flaše da upotpunite ukus.
Ukoliko postite na ulju, a ne na vodi, može topla zaprška, na ulju propržiti brašno i alevu papriku i opet preuti u grašak, i ostaviti neko vreme da se kuva.
Savet plus je i da ukolio volite začine dodate kari, ukusi se veoma dobro slažu.