Skip to main content
luk

MNOGI PRAVE OVU GREŠKU: Evo kako se PRAVILNO jede CRNI LUK!

Foto: Profimedia
Nije na odmet znati...

Luk je jedna od namirnica koje se nalaze u svim kuhinjama sveta i sastojak je skoro svakog jela. Iako ima miris koji mnogima ne odgovara, on sadrži splet hranljivih sastojaka neophodnih za zdravlje ljudi. Ovo su samo neki od njih.

NE IGNORIŠITE IH: Ovo su sigurni simptomi DEPRESIJE, poznata doktorka otkriva kako da ih sprečite!

NE IGNORIŠITE IH: Ovo su sigurni simptomi DEPRESIJE, poznata doktorka otkriva kako da ih sprečite!

KRADU ENERGIJU: Zbog ovih NAMIRNICA se stalno osećaš UMORNO, neke od njih SMATRAJU se veoma ZDRAVIM

KRADU ENERGIJU: Zbog ovih NAMIRNICA se stalno osećaš UMORNO, neke od njih SMATRAJU se veoma ZDRAVIM

UBLAŽAVAJU STARENJE: Ove navike u svakodnevnom negovanju KOŽE pomažu da ostane ZATEGNUTA I hidrirana

UBLAŽAVAJU STARENJE: Ove navike u svakodnevnom negovanju KOŽE pomažu da ostane ZATEGNUTA I hidrirana

Luk je izvor vitamina C
Sve vrste luka se smatraju dobrim izvorom ovog vitamina. Vitamin C pomaže telu da formira krvne sudove, kolagen, hrskavicu… Takođe je antioksidans koji se bori protiv slobodnih radikala. To su molekuli koje telo pravi i koji ponekad mogu da izazovu različita oštećenja. Stručnjaci preporučuju 90 miligrama vitamina C dnevno. To je dnevna vrednost ili količina hranljive materije koja treba da se unosi svaki dan. Jedan crni luk prosečne veličine ima 9 do 18 odsto  vrednosti dnevnog unosa.

Luk je izvor vlakana
Luk sadrži dve vrste vlakana – dijetetska i prebiotička. Jedna šolja ima 12 procenata, odnosno od 21 do 38 grama koji su potrebni za unos svaki dan. Vlakna nam pomažu da duže osećamo sitost i za  redovnu stolicu. A kad se osećamo sitim, manje je verovatno da ćemo pojesti velike količine hrane. Sve to zajedno pomaže u smanjenju rizika od gojaznosti. Prebiotska vlakna hrane vaše korisne crevne bakterije (probiotike) kako bi mogli da se razmnožavaju.

Bogat je antioksidansima
Sve vrste luka imaju kvercetin – jedinjenja flavonoida koje ima antioksidativno delovanje. Kvercetin je poznat po tome što ima protivupalna svojstva, pomaže telu da proizvede vitamin E i štiti ga od mnogih oblika raka. Svaki luk sadrži antioksidante, ali crveni i crni ga imaju više od belog luka.

Sadrži vitamin B6
Jedan srednji luk ima oko 8 procenata preporučene dnevne vrednosti vitamina B6. Vitamin B6 pomaže telu da formira crvena krvna zrnca. Takođe, razgrađuje proteine i može biti od pomoći ženama u PMS i sa jutarnjom mučninom.

Sirov luk je najzdraviji
Od luka najviše koristi ima ako se jede sirov. Može da se nareže na kockice i ubaci u salate ili omlete. Ili isečene kolutove crnog luka možemo da dodamo na sendviče. Pustite maštu na volju. Takođe, može lagano da se dinsta, da malo omekša, a da ne izgubi previše dobrih hranljivih materija. Kuvan crni luk nije loš, ali – jednostavno nema toliko hranljivih materija kao sirov.

Naparavite brzu turšiju od crvenog luka
A sada recept koji nije karakterističan za našu kuhinju. Narežite crveni luk i stavite ga u sirće od crnog vina i dodajte malo soli. Ostavite tako da stoji 15 minuta, s tim da na svakih 5 minuta okrećete kolutove da bi se obe strane natopile ovim sosom. Kad je turšija gotova, uz to poslužite pečeno meso, hamburgere, salate ili takose.

luk
luk
Foto: Profimedia

Punjene tortilje
Lagano dinstajte narezani crni luk, papriku, omiljene proteine u ulju i nekoliko kašikica soje sa malo Vočester sosa, ako ga imate. Jelo poslužite u kukuruznim tortiljama ili preko smeđeg pirinča sa salsom, pavlakom i avokadom. Plus, možete da dodate sirovi luk u avokado.

Ispiranje luka
Crni luk sadrži jedinjenje propanentijalni c – oksid zbog koga oči suze. Veći deo jedinjenja je u korenu. Ako je sirov i prejak, iseckajte ga i potopite u hladnu vodu kako biste smanjili njegov intenzivni ukus.

Saveti za čuvanje luka
Crni luk čuvajte na hladnom, suvom i dobro provetrenom mestu (najbolje podrum, ko ima), a ne u frižideru. Kada ga isečete ili ogulite, možete ga držati u frižideru 7 do 10 dana. Ali, držite ga dalje od krompira – luk tera krompir da proklija.

Kako odabrati luk i odstraniti miris
Potražite na pijaci crni luk čija je glavica čvrsta, bez mekih delova, suve spoljne ljuske. Kada uzmete u ruku, treba da osetite da je težak i ne treba da ima nikakav miris. Ukoliko osećate miris luka na rukama dugo nakon spremljenog ručka ili večere, natrljajte ruke limunovim sokom kako bi neutralisali intenzivan miris. 

Vremenska prognoza
Clear sky
6 Beograd