Utorak 27. feb 2024.
deda

Narodni lek koji UBIJA BAKTERIJE I VIRUSE, poboljšava cirkulaciju i smiruje: Medovača po DEDINOM RECEPTU

Foto: Shutterstock
Da biste napravili dobru medovaču, treba vam svega tri sastojka

Medovača se kroz istoriju visoko cenila zbog svog lekovitog dejstva i bila je drevno piće Starih Slovena. Poreklom je sa prostora gde su se nastanili Stari Sloveni i važi za jedno od najstarijih pića. Za Slovena med je bio, moglo bi se reći, osnovna namirnica, najbolja hrana i piće.

Lekovitost medovače potiče upravo od meda i propolisa, od kojih se i pravi ovaj izvrstan liker. Povoljno deluje na cirkulaciju, protiv bakterija i virusa i poboljšava apetit i varenje, te je idealan aperitiv.

BLISTAVA KOŽA, ZATEGNUTI MIŠIĆI! Glumica NAKON TRI POROĐAJA izgleda bolje nego PRE, a sve ZAHVALJUJUĆI ovom režimu

BLISTAVA KOŽA, ZATEGNUTI MIŠIĆI! Glumica NAKON TRI POROĐAJA izgleda bolje nego PRE, a sve ZAHVALJUJUĆI ovom režimu

Posle Iks Faktora se PRESELILA U KATAR i radila RAZNORAZNE POSLOVE: Evo gde je danas i čime se bavi Tamara Milanović

Posle Iks Faktora se PRESELILA U KATAR i radila RAZNORAZNE POSLOVE: Evo gde je danas i čime se bavi Tamara Milanović

U poređenju sa alkoholnim pićima dejstvo medovače je začuđujuće i čudesno. Medovača daje bodrost, radost i smirenje bez ošamućivanja, raslabljenja i nezdravog uzbuđenja. Posle njene upotrebe nema glavobolje, slabosti, mučnine. Naprotiv, medovača ispijena sa merom daje snagu i zdravlje.

Mnogi iz neznanja liker-rakiju od meda pogrešno nazivaju i “medovina”. Naime, medovina je vino sa dodatkom meda, dok je medovača – medena rakija ili pravilnije liker od meda (šljivovica, viljamovka, dunjevača, kajsijevača obogaćena medom).

Mnogi ne znaju da medovaču mogu vrlo lako da naprave sami, kod kuće, i da tako provereno znaju kog je kvaliteta med korišćen za njenu pripremu, kao i kog je kvaliteta rakija koja se koristi za dobijanje medovače.

Rakija

Obično se koriste domaća rakija lozovača i najbolji aromatični med od lipe.

0,5 kg meda 0,8 l – 38-42 %-tne lozovače 0,1 l prokuvane ili destilovane vode 0,1 l suvog belog vina 1 limun (korica) prstohvat korijandera

Priprema:

Med se ulije u veći lonac i uz mešanje umereno zagreje da postane tečan. Lonac se odmakne sa ringle. Ako je med dovoljno tečan dodaju se lozovača, prokuvana voda, belo vino, narendana limunova kora i usitnjeni korijander uz stalno mešanje. Tako pripremljena smesa uliva se u flaše koje se dobro zatvore.

Nakon dva meseca stajanja smesa se filtrira, a rakija ulije u čiste flaše. Što duže stoji, to je bolja!

 

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd