Skip to main content
povrće

NIJE SAMO VOĆE I POVRĆE - Namirnice koje su OBAVEZNE u toku JESENI, ovako ćete sačuvati i PODIĆI ENERGIJU

Foto: Shutterstock
Izuzetno su zdrave i odlične za imunitet!

Sa dolaskom jeseni i hladnijeg vremena, postajemo podložniji prehladama i virusima. Da biste to sprečili, morate da ojačate imunitet, a to je najlakše učiniti raznovrsnom ishranom. Ipak, pojedine namirnice su posebno moćne, jer predstavjaju pravu riznicu važnih nutrijenata. Evo kojih 5 jefitninih namirnica jačaju imunitet i štite organizam:

Ove NAMIRNICE vam se "IGRAJU" SA HORMONIMA - Izbacite ih iz ishrane, a evo kako da sve vratite u ravnotežu

Ove NAMIRNICE vam se "IGRAJU" SA HORMONIMA - Izbacite ih iz ishrane, a evo kako da sve vratite u ravnotežu

ČISTAČ SA LIVADE kog mnogi zanemaruju! Čaj od ove BILJKE podstiče varenje i PREKIDA ZATVOR, deluje protiv BAKTERIJA i gljivica

ČISTAČ SA LIVADE kog mnogi zanemaruju! Čaj od ove BILJKE podstiče varenje i PREKIDA ZATVOR, deluje protiv BAKTERIJA i gljivica

Kiseli kupus

Kupus sadrži znatnu količinu minerala, uključujući kalijum, magnezijum, fosfor, kalcijum i gvožđe, kao i vitamine, među kojima najviše ima vitamina C. Zahvaljujući bakterijama mlečne kiseline koje nastaju tokom fermentacije, kiseli kupus doprinosi balansu crevne flore što je veoma važno za jačanje imuniteta.

Jogurt i kefir

Bakterije iz mlečne kiseline poboljšavaju varenje i pomažu telu da aktivnije apsorbuje hranljive materije. Probiotici koje sadrže fermentisani mlečni proizvodi poboljšavaju mikrofloru i jačaju imunitet.

povrće, šargarepa
povrće, šargarepa
Foto: Shutterstock

Kivi

Ovo voće je među najbogatijim kada je količina vitamina C u pitanju. Zahvaljujući ovom vitaminu, proizvode se fagociti - posebne ćelije koje uništavaju mikroorganizme koji ulaze u krvotok. Takođe, vitamin C je snažan antioksidans koji smanjuje oksidativni stres.

Beli luk

Beli luk sadrži prirodni antibiotik - alicin, koji uništava štetne mikroorganizme. On počinje da se proizvodi u belom luku nakon mehaničkog oštećenja, stoga je dobro prvo ga iseći ili izgnječiti, ostaviti da stoji desetak minuta pa tek onda jesti.

beli luk
beli luk
Foto: Profimedia

Đumbir

Ovaj koren sadrži puno vitamina C i vitamina B, a zahvaljujući gingerolu, uništava gljivice, viruse i mnoge patogene organizme i upale.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
25 Beograd