Skip to main content
virus

OTKRIVEN NOVI SMRTONOSNI VIRUS! Bolest napada sve UNUTRAŠNJE ORGANE i veoma se BRZO ŠIRI, ovo su SIMPTOMI

Foto: Shutterstock
Kako stvari stoje ovaj virus neće preskočiti Srbiju

Prva osoba u Velikoj Britaniji umrla je od retkog virusa Lasa groznice koju prenosi pacov, a još da slučaja su u procesu ispitivanja.

U saopštenju britanska zdravstvena bezbednosna agencija navodi da je potvrđen slučaj Lasa groznice doveo do tri slučaja potencijalno fatalne bolesti u Velikoj Britaniji.

"BORIM SE SA KILOGRAMIMA celog svog života, a onda sam dobila poziv da budem deveruša POD USLOVOM DA SE UGOJIM!" Odbila je, a onda je usledio preokret

"BORIM SE SA KILOGRAMIMA celog svog života, a onda sam dobila poziv da budem deveruša POD USLOVOM DA SE UGOJIM!" Odbila je, a onda je usledio preokret

JELENA ĐOKOVIĆ NE MOŽE DA ZAMISLI DAN BEZ OVA 2 NAPITKA! Ubrzavaju metabolizam, a gubi se oko 3kg za manje od nedelju dana

JELENA ĐOKOVIĆ NE MOŽE DA ZAMISLI DAN BEZ OVA 2 NAPITKA! Ubrzavaju metabolizam, a gubi se oko 3kg za manje od nedelju dana

U saopštenju navode: 

"Kontaktiramo osobe koje su imale blizak kontakt sa slučajevima pre potvrde njihove infekcije, kako bismo pružili odgovarajuću procenu, podršku i savet. Rizik za širu javnost ostaje veoma nizak."

Virus

Portparol fondacije NHS fondacije "Bedfforšire Hospitals" rekao je: 

- Potvrđujemo tužnu smrt pacijenta u našem stacionaru, koji je potvrdio Lasa groznice. Upućujemo najdublje i najiskrenije saučešće njihovoj porodici u ovom teškom trenutku.

- Nastavićemo da podržavamo porodicu pacijenta, naše osoblje blisko sarađuje sa kolagama iz Agencije za zdravstvenu bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva kako bismo preduzeli sve mere u daljem sprečavanju ove groznice - dodao je portparol NHS fondacije.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) kaže da se ljubi obično zaraze Lasa virusom izlaganjem hrani ili kućnim predmetima za domaćinstvo kontaminiranim urinom ili izmetom zaraženih pacova.

pacov

Simptomi mogu varirati od glavobolje do upale grla i povraćanja. Moguće je i krvarenje iz nosa, usta i vagine.

Bolest je endemična u populaciji glodara u delovima zapadne Afrike, a Lasa groznica potvrđena je i u Beninu, Ganim Gvineji, Liberiji, Maliju, Sijera Leoneu, Togu i Nigeriji, a veruje se da je prisutna i u drugim afričkim zemljama.

Mogu se javiti i infekcije sa osobe na osobu i laboratorijski prenos, posebno u zdravstvenim ustanovama u odsustvu adekvatnih mera prevencije i kontrole infekcije.

Naučnici su dodali i da su dijagnoza i brzi tretman od suštinskog značaja. Ukupna smrtna stopa je 1%.

Među pacijentima koji su hospitalizovani sa teškom kliničkom slikom Lasa groznice, smrtnost se procenjuje na oko 15%.

Rana reakcija i rehidratacija, kao i simptomatsko lečenje povećava mogućnost izlečenja.

Lekari zbunjeni

- Oko 80% ljudi koji se zaraze Lasa virusom nemaju simptome, 1 od 5 infekcija rezultira teškim oboljenjem, gde virus utiče na nekoliko organa, kao što su jetra, slezina i bubrezi - naveli su u saopštenju naučnici SZO-a.

 

Vremenska prognoza
Slaba kiša
20 Beograd