clear sky
16°C
15.05.2024.
Beograd
eur
117.1155
usd
108.571
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

OVO NISI ZNALA: Žvakanjem ŽVAKA ugrožavaš svoje zdravlje!

06.11.2017. 21:10
Piše:
Srbija Danas/Savešena.com
Žvaka
Žvaka / Izvor: Foto: Instagram printscreen/yalophoto

Zdravlje pre svega.

Možda vam žvakanje žvake deluje kao sasvim bezazlena navika, ali rezultati najnovijih istraživanja su potrvdila da vam ovo i te kako može ugroziti zdravlje.

Prema pomenutom naučnom istraživanju, često korišćeni aditiv koji se može pronaći u nekim vrstama hlebova, slatkiša i  da, žvakaćim gumama, povezan je sa zdravljem digestivnog trakta.

ISTINE O ŽIVOTU koja svaka majka mora da prenese svom DETETU - čak i kada NE VERUJE u njih!

 

A post shared by Antonia 😚 (@antonia_junicorn) on

Dugoročno izlaganje popularnim aditivima može da ošteti imuni sistem, pa je samim tim vaše telo izloženo različitim infekcijama.

Naime, titanijum dioksid, koji se u namirnicama pojavljuje kao E171, oštećuje bakterijsku strukturu unutar creva, što uslovljava loše varenje i apsorpciju hrane. Štetne bakterije na taj način lako dospevaju u unutrašnjost organizma i polako ga uništavaju.

Potpuni PROMAŠAJ ili modni TRIJUMF slavne ikone mode Naomi Kembl? (FOTO)

Naučnici su izložili bakterije tankog creva dejstvu aditiva srazmernom onom koji se nalazi u jednom obroku. Otkrili su da dobre bakterije creva budu uništene i da se remeti njihov balans u odnosu na loše bakterije, a to značajno ometa proces varenja.

- Titanijum dioksid je aditiv koji je teško izbeći, jer se nalazi u mnogim namirnicama. Ali mi smo rešili da detaljnije informišemo ljude koje to namirnice ga najviše sadrže - tvrdi koautor studije.

Imaš problem sa ELEKTRISANJEM kose? Evo načina da ga se rešiš!

- Ovaj aditiv se najčešće pojavljuje da bi hrani dao održivost i belju boju, pa ga možete naći u hlebu, krofnama i ostalim namirnicama od testa. On se, takođe, može uneti putem paste za zube i sredstava za ličnu higijenu. Titanijum oksidi se nalaze i u mnogim proizvodima od plastike, pa bi ljudi trebalo da izbegavaju predmete koji se od nje prave. Titanijum dioksid se u najvećoj meri nalazi u slatkišima, pa se preporučuje da se oni isključe iz upotrebe.