Paradajz je sinonim za zdravlje. Paradajz (Solanum lvcopersicum L.) ima poreklo čak iz Perua, gde su ga uzgajali Indijanci još davno pre Kolumba. Kada su je španski osvajači u 16. veku doneli paradajz u Evropu, mnogi su ga izbegavali zbog neprijatnog mirisa lista i stabljike. Danas je paradajz jedna od najraširenijih povrtarskih kultura, a njegov se ukus bitno razlikuje od ukusa starinskih sorti. Različit je i po obliku, veličini i boji. Danas se može naći paradajz sa okruglim plodom, duguljastim, zelenim, žutim ili najčešćim crvenim…
Kuvani paradajz ima veći nutritivni značaj od svežeg, mada gubi značajne količine vitamina C. Kuvanjem se, međutim, povećava sadržaj likopena, koji je jak antioksidans i snažno oružje u borbi protiv karcinoma. On neutralizuje čak puta više slobodnih radikala nego vitamin E.
Potrebno je:
Priprema:
Paradajz dobro oprati i iseći trulo ako ima i iseći na kriške. U mašini za meso samleti zajedno sa paprikom i listom celera. Dodati so, pa dobro izjednačiti ubaciti salicil. Dobro izmešati da se salicil rastvori. Ostaviti pokriven da stoji 12 sati ali povremeno izmešati. Sipati u sterilne flaše i zatvoriti novim zatvaračem. Ostaviti na tamnom i hladnom mestu do zime.